Банкеръ Weekly

Общество и политика

В УКРАЙНА ПРОДЪЛЖАВА ИГРАТА НА МАЛКИ ВРАТИ

Победители и победени на парламентарните избори в Украйна не могат да скрият досадата и разочарованието си. Радикалният ляв блок Народна опозиция блокира чрез съда публикуването от Централната избирателна комисия на окончателните резултати от изборите. На блока не му стигат само 0.07 %, за да преодолее 3-процентната бариера и ако съдът признае успеха му, разположението на силите във Върховната рада може да се измени съществено.
Опитите за сформиране на демократично мнозинство от президентската партия Наша Украйна, Блока на Юлия Тимошенко (БЮТ) и Социалистическата партия на Украйна вече втора седмица тъпчат на място. Трите партии отхвърлят вероятността за парламентарен съюз с Партията на регионите на Виктор Янукович, която получи 189 места в новия парламент. БЮТ получи 129 мандата, Социалистическата партия - 33, и Комунистическата партия - 21. Преговорите за създаване на политически съюз преди полагане на клетва на депутатите и началото на работата на Върховната рада се препъват основно върху личните амбиции. Президентската партия Наша Украйна е готова на всичко, за да предотврати вероятността Юлия Тимошенко да стане премиер. За съратниците на Тимошенко обаче това е принципният въпрос в коалицията. Президентската партия Наша Украйна тактически бави споразумението за съюз. По този начин пропрезидентските сили се опитват да неутрализират амбициите на Тимошенко. Разработват се два варианта - чрез формулата на голяма коалиция или чрез разтягане във времето, докато не се появи възможност президентът да обяви в недееспособност Върховната рада и да я заплаши с разпускане. Пред тази заплаха спорещите ще станат по-сговорчиви.
Представителят на Комунистическата партия на политическите консултации Адам Мартинюк твърди, че освен тях друг кандидат за опозиция няма. Експерти обаче предсказват, че към комунистите в опозиция може да се присъедини и Блокът на Юлия Тимошенко. Президентът Виктор Юшченко вече заяви, че е огорчен от неумението на някои политици да работят в отбор. Упрекът бе отнесен най-вече към Тимошенко.
Официалният език, интеграцията с Европа, реприватизацията и собствеността върху земята са ключовите въпроси, около които партиите се опитват да намерят съгласие. Програмите на партиите от демократичния лагер три четвърти съвпадат с програмата на Партията на регионите на Виктор Янукович, твърди премиерът Юрий Ехануров. Според него това е основание за сериозни преговори. За несговорчивите партньори това е основание за сериозни изводи.
За конституционно мнозинство във Върховната рада са необходими 300 гласа. За обикновено - 226. Демократичната коалиция би разполагала с 243 гласа, но това, според президента Виктор Юшченко, би било нестабилно парламентарно мнозинство. Конфликтните точки са много, процесът на политически реформи е дълъг и перспективата проблемите да затъват в парламентарни дискусии не е особено радостна. Всички участници в преговорите ще трябва да проявят политическо изкуство и да забравят близкото минало. Ако към бъдещата парламентарна коалиция бъде приобщена Партията на регионите, парламентът би могъл да се превърне в стабилен гръб за новото правителство. Но такъв вариант е възможен само при предварително споразумение за фигурата на премиера. Наша Украйна предлага ръководният орган на коалицията в парламента - Висшият съвет, да бъде ръководен от президента Юшченко. На опозицията се предлага пост на заместник-председател на парламента и председателски места в четири от комитетите - по свободата на словото, борбата с корупцията и организираната престъпност, по регламента и депутатската етика и по правата на човека и националните малцинства. На многочасовата пресконференция президентът Виктор Юшченко предложи на партньорите си да загърбят емоциите при вземането на решение за коалицията и да не зациклят на кандидатурата на премиера. Според него далеч по-важно е да се съгласуват в детайли принципните програмни въпроси по вътрешната, външната и икономическата политика. Ако се избере вариантът на тясна оранжева коалиция, превантивно трябва да се огледат спорните ситуации и да се регламентират начините за постигане на компромис.
Въпросът за създаване на работеща парламентарна коалиция реално може да се бави още един месец - до началото на работата на Върховната рада. Ако дотогава преговорите не излъчат вариант на споразумение и общоприемлив компромис по фигурата на премиера, ролята на президента Юшченко ще се засили. Той ще поеме не само политическия арбитраж, но ще трябва да се заеме и с организацията на работеща коалиция и ефективно правителство. В такъв случай партията Наша Украйна ще трябва да направи принципен компромис, като обедини усилията си с Партията на регионите и се опита да разцепи мненията в Блока на Юлия Тимошенко и Социалистическата партия.
Ако съдът признае за основателни претенциите на Народната опозиция и тя влезе в парламента, би могло да се появи ново мнозинство, създадено от Партията на регионите, Комунистическата партия и Народната опозиция. Излизането на оранжевите в опозиция обаче може да доведе до загуба на подкрепата отвън - основно от Европа, САЩ и Канада. Новата коалиция ще може да разчита на близка подкрепа само от Москва, но Русия, която сега е председател на Групата на осемте, едва ли ще се реши преди срещата на Г-8 в Санкт Петербург през юли да се обвърже с такъв нестабилен политически вариант. На Москва й стигат главоболията с неотдавнашните президентски избори в Беларус. Без руските протекции режимът на Александър Лукашенко в Минск би бил обречен, но създаването на още една конфликтна тема - Украйна, в отношенията на Русия със Запада би било прекалено изнервящ ход. Русия рязко обтегна отношенията си с Грузия и Молдова, като отказа вноса на вина и хранителни продукти от двете постсъветски републики. Натискът върху съседите вреди на имиджа на руския президент Владимир Путин, който се опитва да убеди западните си партньори, че Русия има по-особена роля заради евроазиатското си разположение.
Руските интереси са в създаването на по-широка политическа и парламентарна коалиция в Украйна, която да уравновеси отношенията и да гарантира спокоен диалог между западните и източните области, а също с Крим. Колкото и да изглежда странно, но логиката диктува Русия да заеме изчаквателна позиция. Ако тя отново рискува да изпревари естествения ход на политическите преговори в Украйна, ще се получи същия сценарий като на президентските избори. За Москва е без съществено значение дали бъдещият премиер на Украйна ще се казва Юлия Тимошенко или Юрий Ехануров. По-важното е върху каква политическа база ще се водят преговорите за парламентарен съюз и по какъв начин той ще влияе върху бъдещото правителство, което от своя страна трябва да предложи вариант на взаимоотношенията с Русия и нейните близки партньори в ОНД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във