Банкеръ Daily

Общество и политика

В Турция гласуват предимно с хартиени бюлетини

На миналия вот в Турция гласуваха около 25 000 души, а сега се очаква те да бъдат двойно повече.

В Турция гласуват в общо 121 секции, но голяма част от хората се отказват, като видят, че трябва да гласуват с машина и се насочват към секции с хартиени бюлетини. 

В района Йълдъръм в Бурса предварително подадените заявления са под 300, затова се гласува само на хартия. И тъй като хората имат право да изберат къде и как да гласуват, досега те го правят предимно с хартиени бюлетини. Гласувалите в секцията без машини са повече от 200, докато в тази, в която има 2, не надминават 100.За сравнение - на предните избори общо вотът си са  дали около 800 души.

Гласоподавателят Али сподели пред Нова телевизия, че е срамота хората да не могат да гласуват и да се бавят по 15-20 минути. Той би препоръчал да се гласува с хартиена бюлетина.

На миналия вот в Турция гласуваха около 25 000 души, а сега се очаква те да бъдат двойно повече. Не се очаква да има опашки. Единствената неизвестна е как гражданите с български паспорти ще се справят с машинното гласуване, особено възрастните и тези, които не могат да четат кирилица.

Няма проблем с попълването на декларациите. Възрастна избирателка в кв. "Авджърал" в Истанбул не можа да гласува 25 минути и така се блокира изборната процедура. Иначе организацията е строга и се раздават брошури на турски език как се гласува.

Facebook logo
Бъдете с нас и във