Банкеръ Daily

Нено Димов

В ТЕЦ-овете са изгорени под 3% от внесените през 2018 година отпадъци

За 2018 година разрешението за внос на отпадъци е за около 85 000 тона. В ТЕЦ-овете са изгорени под 3%". Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов. По думите му страната ни е единствената в Европа, която е въвела ограничение за вноса на отпадъци за горене от 50%. Той допълни, че е изпратил станция за измерване на чистотата на въздуха в Перник в момента, в който местната топлоцентрала спря да работи.

"Станцията трябваше да работи една седмица без това да е известно. Вчера този период завърши. През първата половина на седмицата ТЕЦ-ът не беше работил, а другата половина работеше като работата му беше само с разрешеното гориво – въглища. Резултатът беше, че след като той заработи, се повишиха рязко емисиите на серни окиси, което е съвсем нормално. И другото, което се повиши, са фините прахови частици", обясни екоминистърът пред Нова телевизия. Той е на мнение, че ако не е била предприета крайната мярка, нямало как да се принуди ТЕЦ-а да премахне от площадките си неразрешеното гориво. През 2018 г. около 825 000 тона български боклук е изнесен за горене в различни части на Европа. Димов е категоричен, че в нито един от градовете, които се оплакват от замърсяване на въздуха, няма разрешение за горене на отпадъци.

По темата за състоянието на язовир "Пчелина" ресорният министър посочи, че това е утаечен водоем и не е предвиден за зарибяване, заради високата температура и ниското съдържание на кислород в него. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във