Банкеръ Daily

Общество и политика

В Светлата седмица – пик, през следващата – ръст на смъртността

доц. Димо Димов

За последното денонощие новите случаи на Covid-19 са 21, така общият брой на заразените става 1632 души. Това съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов на редовния брифинг в Министерския съвет.

Направените проби за денонощието са 527, като така общият брой изследвани става 49 145 души или 7120 души на един милион население.

Новорегистрираните случаи са в седем области на страната: в София – шест, в Пловдив - двама, в Плевен и Пазарджик по петима души, в Благоевград, Враца и Смолян по един случай.

Сред новозаразените има момче на 9 години от Плевен и един лекар от Центъра за спешна медицинска помощ в София.

Починалите за последното денонощие са двама мъже с онкологични заболявания – единият е 48 г. и настанен във ВМА, а другият е 64-годишен и приет във Видинската болница. В момента в болнични заведения се намират 321 заразени, а в интензивни отделения са настанени 40 души.

Доц. Димо представи и обещаната статистическа информация за това как се движи заболеваемостта смъртността по седмици.

В Страстната седмица - от 13 април до 19 април (от Цветница до Великден) заболелите са 239 души.

В Светлата седмица - от 20 април до 26 април, заболелите са 433 души.

В седмицата от 27 април до 3 май заболелите са 284 души.

Очертава се ясен пик на заболелите през втората седмица. Но в третата седмица – от 27 април до 3 май се забелязва увеличена смъртност – с 15 случая повече от предходната. С оглед на това как протича заболяването, доц. Димов посочи, че може да се очаква по-висока смъртност през настоящата и следващата седмица.

В международен план 82 260 са новорегистрираните случаи през последното денонощие, наблюдавани в 212 страни, в които влизат и огнищата на круизни кораби.

През последните 24 часа от коронавирусна инфекция са почитали общо 3481 заболели. В Съединените щати имат най-много новозаразени – 27 348 души, в Русия – 10633 души, във Великобритания – 4339 души. В Испания, Германия, Франция и Италия се наблюдава устойчива тенденция на намаляване броя на новозаразените. Смъртните случаи там са под 500 на денонощие, отбеляза доц. Димов.

На Балканския полуостров новозаразените по отделни държави са: в Турция – 1670 души, в Румъния – 431 души, в Сърбия -102-ма души. Под 10 са заболелите в Хърватия, Гърция, Северна Македония и Албания.

Анализът на пандемичната обстановка през следващите две седмици у нас ще бъде важен инструмент за взимане на решения за ново разхлабване на мерките, завърши доц. Димо Димов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във