Банкеръ Weekly

Общество и политика

В СТРАСБУРГ И БРЮКСЕЛ ТРУДНО ПРОЩАВАТ КРАЙНИТЕ ИЗЦЕПКИ

Председателският съвет на Народното събрание не взе решение да прекрати мандата на депутата от Атака Димитър Стоянов като евронаблюдател. В сряда (4 октомври) той разгледа предложението на парламентарната Комисия по етика, с което на практика се предлага неговото отзоваване заради предизвикания скандал в Европейския парламент. В становището на правния отдел на парламента обаче се казва, че Народното събрание няма такива правомощия. В дневния ред за следващата пленарна седмица е предвидено разглеждане на въпроса за отстраняването на Стоянов, но като заместник-председател на Комисията по евроинтеграция в Народното събрание. С това сякаш се изчерпват възможните ходове на депутатите по случая. Друг е въпросът дали те ще са достатъчни и за Европарламента в Страсбург.
Станимир Илчев, евронаблюдател от НДСВ:
Мисля, че Димитър Стоянов трябва да се извини публично. Освен това съм убеден, след като донякъде познавам интелектуалния му капацитет, че би могъл да го направи убедително, а не повърхностно или двусмислено. Защото първото му извинение започваше, както се казва, добре, но завършваше - зле. То съдържаше двусмислица, която според мен разбуни духовете допълнително.
Ако се съди по европейските стандарти, няма как да не се съгласим, че в писмото на Димитър Стоянов за съжаление се съдържат расистки елементи. Тъй като се визират не просто културни различия между българите и ромите, не просто дистанции в тяхното социално положение, а се визира манталитет. И не може да не се направи връзка между етническата детерминираност и този укорим манталитет. Това в модерните демокрации се тълкува като расизъм.
Смятам, че Комисията по етика беше длъжна да реагира. Ако не беше го направила, можеше да бъде обвинена, че нарочно бави изработването на етичен кодекс и правилник, за да са й развързани ръцете в критични ситуации като тази. Лично аз обаче съм по-убеден в необходимостта от една остро написана, еднозначно прозвучала декларация на Народното събрание, отколкото в търсенето на някакъв сложен и неубедителен в правно отношение механизъм за отзоваването на Димитър Стоянов от Европарламента в момента.

Андрей Пантев, заместник-председател на ПГ на Коалиция за България:
Мисля, че да се извини млад човек, е чест. Само човешкото същество носи чувство за вина. И ако Димитър Стоянов има самочувствието, че е в началото на дълга политическа кариера, извинението в никакъв случай няма да му навреди. Но като наблюдавам последните му реакции, смятам, че не е склонен да го направи. Защото, за да се извиниш публично, се иска много повече мъжество, отколкото да нанесеш една булевардна обида.
Очаквам случаят да затихне, тъй като няма такива гигантски мащаби и последствия и фактически май излишно правим герой извършителя на тази осъдителна постъпка. Но намирам, че е доста унизително за една страна да обяснява своите проблеми с ромите. Ако те днес са в това окаяно състояние, то се дължи до голяма степен и на онази разюздана атмосфера, която се създаде у нас с безусловното признаване и налагане на законите на пазарната икономика буквално във всичко. Искането за отстраняването на Димитър Стоянов от Комисията по европейска интеграция е основателно. Не може да членуваш в подобна комисия и да отричаш самата същност на съществуване и смисъла на Европейския съюз. То е все едно да си член на въздържателното дружество и в същото време да си пияница.

Веселин Методиев, заместник-председател на ПГ на Демократи за силна България:
Публичното извинение в такава скандална ситуация е задължително. И тъй като по това що е расизъм и що е ксенофобия още се водят дебати, аз ще се изразя на прост български език. Става въпрос за агресия, макар и вербална, която е отправена към друг човек. Това е недопустимо в цивилизования свят, а как ще я квалифицираме е отделен въпрос.
Народното събрание трябва да призове парламентарната група на Атака и нейния лидер Волен Сидеров да накарат този млад господин да напусне българския парламент.
Любен Дилов-син, депутат от ПГ на ОДС:
Безспорно Стоянов трябва да се извини публично и е необходимо това да стане в самия Европарламент. Не бих казал, че в написаното от него се съдържат расистки елементи. За мен то е по-скоро резултат на недомислие. Мисля обаче, че малко се преекспонира в момента тази история. Може би защото съвпадна със заключителния доклад на Еврокомисията за напредъка на България и Румъния, а също и с предизборната кампания у нас.
Но се налага българското общество, а и европейското, да си дадат ясна сметка, че трябва да се зададат две писти на отношение към ромите. Едната - за тези, които искат да се интегрират и на тях естествено е необходимо да им се помага с всички средства, и другата - за тези, които просто не искат да го правят. Защото сме длъжни да приемем, че има и такива, които желаят да си живеят съгласно традициите от столетия. Тоест да водят номадски начин на живот, да си продават булките и така нататък. И в това няма нищо осъдително, защото е въпрос на цивилизационен избор.
Не съм съгласен да бъде изключен Димитър Стоянов от Комисията по евроинтеграция. Народното събрание не може да направи друго освен да излезе с някаква морална оценка.

Мария Капон, независим депутат и евронаблюдател:
Абсолютно задължително е публичното извинение на Димитър Стоянов. Казаното в неговото електронно писмо не е начин на водене на политика за решаване на социалните проблеми в България. През последните 15 години българската държава явно занемари редица от проблемите на ромското население - особено тези за интеграцията на децата от ромски произход и за съхранението на здравето на живеещите в ромските квартали.
Аз лично смятам, че оценката ни в крайна сметка се дава от избирателите. И ако на някого му липсват първите седем години, никоя комисия по етика не може да направи нищо. Наказания от рода на преки мерки в рамките на нашия парламент не се позволяват в реалния смисъл и от Конституцията на България. А тъй като сме избрани по пропорционална система, няма начин и за отзоваване на българските представители. Може би именно този въпрос е добре да си зададем в този момент, когато подготвяме поредната поправка на конституцията. Да се помисли за механизъм, по който избирателите да могат да отзовават своите избраници, когато сметнат това за необходимо.

Иво Атанасов, депутат от ПГ на Коалиция за България:
В Европа трудно се прощават подобни провинения. Ще припомня как Австрия бе тотално изолирана от Евросъюза преди десетина години, когато там спечели изборите крайният националист Йозеф Хайдер. А на нас още по-малко биха могли да ни простят някакви крайности, ако, да речем, Волен Сидеров, чийто доведен син е Димитър Стоянов, стане президент. Както австрийците бяха принудени да си направят нови избори и да сменят Хайдер, сигурно и това би станало с България. Не го разглеждам като намеса във вътрешните работи, а като предпазване на обществото от крайностите.
Ние сме свикнали малко по-хлабаво да се държим и донякъде това може да е причина момчето от Атака да нагази лука. В нашия речник и в това, което се внушава като модел на поведение основно чрез телевизията, като че ли сме твърде разхайтени по отношение на расизма и сексизма. Много често си позволяваме употреба на изрази, които в по-уредени общества просто не би могло по никакъв начин да минат. Проблемите на ромите се споменават за пореден път във връзка с допуснатия гаф. Това е и донякъде опит от страна на Димитър Стоянов да се превърне от обвиняем в обвинител. Спомняме си как Волен Сидеров се опита да направи същото след инцидента на магистрала Тракия.
В самото начало на нашето присъствие на европейската сцена би трябвало да проявим максимална категоричност в осъждането на такива прояви, за да не допуснем тяхната ескалация занапред.

Facebook logo
Бъдете с нас и във