Банкеръ Daily

Румен Радев

В страната се вихри спекула с най-необходимото

В страната се вихри спекула с най-необходимото - лични предпазни средства и дезинфектанти. Това каза президентът Румен Радев по време на срещата на "Дондуков 2" с премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев, началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, главния секретар на МВР Ивайло Иванов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и директора на Главна дирекция "Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

"Понеже отговорните институции не я виждат, искам да призова гражданите да продължат да подават сигнали, да публикуват в социалните мрежи и да призова всички българи, които в момента спекулират. Грозно е на гърба на здравето и на трагедията на други хора да се печели. Призовавам ви, не го правете. Не е достойно“, отправи апел държавният глава. Призовавам всички да се отнасяме с разбиране към усилията, които се полагат. Определено има ефект от тях. България задържа кривата на разпространение доста ниско, така че здравната ни система , която има ограничен капацитет, да може да поеме потенциалните случаи", допълни Радев.

Той подчерта, че Министерският съвет ръководи тази операция с допълнително изградени структури. Изпълнителната власт действа във форсмажорни обстоятелства за нещо, което никога преди не сме имали в такъв мащаб и не сме изграждали мерки и действия по такъв начин.

Президентът благодари на всички българи, които по думите му все повече се вслушват в инструкциите на Националния оперативен щаб и изпълнителната власт.
"Не е терминът „извънредно положение“. Важни са мерките, които трябва да се ефективни, пропорционални на заплахата и добре планирани. Спазва се и социална изолация и дистанция. Съзнанието според мен е налице. Остава да решаваме и други важни и неотложни проблеми", посочи Радев.

"Приемаме и строги мерки за лекари, които отказват да изпълняват своята Хипократова клетва, но трябва така да направим, че преди да накажем медицинските лица, да бъдат осигурени както трябва – с лични предпазни средства, инструкции и алгоритъм на работа, за да не демотивираме медицинските работници.  Ясно е, че както и България и много други държави не сме били подготвени за криза от такъв мащаб - дезинфектанти, предпазни материали", изтъкна държавният глава. Той констатира, че положението е такова почти навсякъде по света. И е хубаво, че индустрията ни е запазила потенциал, той се разгръща и можем дори да изнасяме защитни материали.

Румен Радев благодари и на медиите, които дават инструкции за това как да предпазим себе си и околните от коронавируса.

Според президента трябва да се помисли за хилядите българи без финансови резерви. А България няма финансовия ресурс на други държави. Тези хора разчитат, че ще им бъде оказана помощ през този тежък период. Държавният глава призова и да се обръща особено внимание на служителите в сферата на здравеопазването и опазване на обществения ред, тъй като в създалата се ситуация в страната те са преминали на денонощен режим на работа.

„Ние сме държава с ограничени ресурси и финансови, и материални, и най-вече човешки. Затова е изключително важна приоритетизацията. Тя трябва да стъпва на ясна информация и прогнозиране кои са най-неотложните мерки, където трябва да положим усилията. Моят апел е за основно внимание към хората – тяхната осигуреност с всички средства“, посочи Румен Радев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във