Банкеръ Daily

Общество и политика

В столичните райони назначават служители за услуги по домовете на хора в нужда

Пазаруване, плащане на битови сметки, заверка на рецептурни книжки са сред основните дейности, с които от “Патронажна грижа“ ще помагат на възрастни хора и лица с увреждания, и то извършвайки услуги в домашна среда. Целта е да се ограничат контактите между хората и да се спазва социална дистанция, за да се спре разпространението на Covid-19.

Подкрепа в дома си ще получат възрастни хора над 65 години с ограничения или в невъзможност за самообслужване, лица с увреждания и техните семейства и лица под карантина.

Служителите на „Патронажната грижа“ ще доставят в дома им храна, лекарства и други стоки от първа необходимост, закупени със средства на потребителите. Нуждаещите се ще получат подкрепа и за заплащането на битови сметки или други неотложни административни услуги. Проектът ще продължи до края на годината независимо от хода на пандемията.

„За услугите се назначават хора към районната администрация и те ще обслужват определен брой потребители”, обясни пред Радио „София” заместник-кметът Надежда Бачева - отговорник за проекта в район „Слатина“.

Договорите на служителите вече са в сила и те могат да изпълняват поръчки. „Поисканата услуга ще се извършва в рамките на два часа”, допълни Надежда Бачева. От районната администрация на „Слатина“ се свързват с различни клубове, в които смятат, че хората биха могли да имат интерес към услугата и вече имат записани желаещи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във