Банкеръ Daily

Общество и политика

В Столичната община ще има зам.-кмет по иновации и технологии

S 250 4c22aa42 8625 408f 9c19 819023747b94
S 250 db71c9e2 a593 4af8 a7a2 b7b443364c7b

"Образованието е лична моя кауза и водещ приоритет като кмет. Именно образованието е двигателят на развитието на нашето общество, основна движеща сила в икономиката и защита срещу популизма, манипулациите и фалшивите новини." Това заяви председателят на Сдружение "Граждани за европейско развитие на България" и кмет на София Йорданка Фандъкова по време на конференцията "Ролята на образованието за насърчаване на фундаменталните ценности на ЕС". Организатор на форума беше Сдружение "Граждани за европейско развитие на България", Центърът за европейски изследвания "Вилфрид Мартенс" и Фондация "Конрад Аденауер".

Столичният кмет посочи още, че ценностите на Европейския съюз – свободата, човешкото достойнство, върховенството на закона и солидарността са в основата на нашето общество. Те не идват даром и не трябва да ги възприемаме за даденост. Важно е да ги отстояваме ежедневно – с работа в семейството, в училището, в институциите. Фандъкова съобщи, че за 10 години Столичната община е изградила над 100 нови сгради на детски градини и 20 нови училищни сгради.

"Приветстваме решението на българското правителство да отпусне с новия държавен бюджет 70 млн. лв. за строителство на детски градини и училища. Ние вече имаме разработени проекти и сме готови да се възползваме от възможността", обясни градоначалникът. По думите й София е център на знанието и иновациите, а технологичният сектор се развива много бързо, затова в Столичната община ще има заместник-кмет с такъв ресор.

"София е в топ 10 на най-атрактивните за инвестиции големи градове в класацията на "Файненшъл таймс". Именно благодарение на това много млади хора се завръщат от чужбина, за да работят у нас. Това доскоро бе мечта, а днес е реалност", отбеляза председателят на "Граждани за европейско развитие на България".

"Образованието е наш приоритет. То е ценност, която изповядваме. Човешкото достойнство, демокрацията - това са ценности, които са много важни за европейския ни начин на живот. Ние трябва да научим децата на тези ценности още в семейството и да им покажем положителните примери. Човешкото достойнство е най-големият капитал на съвременния човек", бяха думите на председателя на просветната комисия в Народното събрание Милена Дамянова.

Според ръководителя на Бюрото на Фондация "Конрад Аденауер" в София Торстен Гайслер Европейският съюз представлява взаимна подкрепа, но е преди всичко и съюз на ценностите. "При истинската демокрация малцинствата имат равни права, затова е важно не само да говорим за ценностите, но и да ги популяризираме. Основаната цел на образованието е не само да се развива умения, но и да насърчава социалното приобщаване", каза Гайслер.

"Популяризирането на Европейския съюз и ценностите му е много важно, особено в страните извън Съюза“, подчерта стратегическият координатор и научен изследовател към Центъра "Вилфрид Мартенс" Федерико Отавио Рехо. Той посочи, че подобни форуми са много ценни, защото предоставят платформа за дебат между институциите и гражданския сектор, на базата на който могат да се формират нови политики в различни сфери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във