Банкеръ Daily

Общество и политика

В столична детска градина тестват над 150 деца за COVID-19

В столичната 185 детска градина в квартал "Дружба" ще бъдат тествани за коронавирус над 150 деца. Изследвани ще бъдат и над 50 души от персонала.

Детското учебно заведение е затворено, след като в неделя бяха установени случаи на коронавирус при майка и три деца. Заразени хора от персонала към този момент не са установени.

За последното денонощие са направени 1034 теста, а излекуваните са 33. Новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа са 66, сочат данните на Единния информационен портал. Към момента потвърдените случаи на заразените са общо 4691, като от тях 1964 са активните. Излекуваните лица са 2508. 

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 2; Бургас - 1; Варна - 10; Кюстендил - 17; Пазарджик - 4; Пловдив - 6; Разград - 1; Русе - 1; Сливен - 1; Смолян - 6; София област - 5; София град - 11; Ямбол - 1.

Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 423-ма. От тях 25 се намират в интензивни отделения. Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция за последното денонощие са три.

Не може да се каже, че вирусът минава по-лесно през лятото, заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев пред БТВ. 

"Съотношението на брой хоспитализирани и брой в интензивно отделение е горе-долу същият като по цял свят, не може да се каже, че се вирусът се кара по-лесно Това, че е казано, че вирусът е променен, не почива на публикувани данни, а на общи впечатления, може и да е погрешно схващане, зависи от тестовете и от съобщените симптоми. Голяма част от хората може да не ги съобщят, особено сега като тръгнат на море",  категоричен е той.

Където има събиране на много хора, трябва да има мерки за намаляване на риска - особено на мачове и в дискотеки, където може да се ходи без маска, обясни още специалистът. В градския транспорт има повишен риск и той трябва да се контролира, затова трябва и да се носят предпазни средства.

Стадионите са едни от най-рисковите места за заразяване, събират се много хора, които се възприемат за здрави. От тях 30 може да са заразени и да инфектират още хора, посочи Симидчиев.

Пулмологът обясни и че не може засега да се изследва как влияе вирусът на белия дроб след излекуване, защото по Здравната каса не се отпускат пари за този вид изследвания.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във