Банкеръ Daily

Лаура Кьовеши:

В сряда започва процедура за избор на шест български прокурори

Следващата сряда започва нова процедура в европейската прокуратура да бъдат назначени още шестима български прокурори. Вече сме се разбрали какви да са критериите. Това обяви на пресконференция в София на европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Тя припомни, че съставът за България не е пълен. Това е била и причината да посети първо България, след официалното начало на дейността на европейската прокуратура. Нужни са още шестима делегирани прокурори, които да бъдат назначени за службата в София, както и следователи и разследващи служители. Ако българите имат сигнали, които са важни за нас, могат да ги докладват направо на европейската прокуратура, каза още Кьовеши и добави, че само една независима съдебна власт може да въздаде правосъдие.

Вече е започнал и трансферът на всички разследвания от компетенциите на новия орган. Ще се вземе решение от коя компетенция са. Едновременно с това от цяла Европа вече получаваме сигнали. И ако има достатъчно информация, ще започнем разследване, посочи европейският главен прокурор.

"Срещнах се с министъра на правосъдието, също така с главния прокурор и представители на Висшия съдебен съвет. Проведохме открити и конструктивни разговори. Очаквам, че трансферът на всички текущи дела и разследвания ще бъде ускорен, а също така изпълнен и завършен. Ще разследваме престъпления, които засягат бюджета на ЕС, включително различни измами – трансгранични ДДС измами, злоупотреби с финансови средства на ЕС, пране на пари и организирана престъпност", подчерта Кьовеши.

Въпреки че получи няколко въпроса в тази насока, европейският главен прокурор отказа да отговори конкретно дали подкрепя българския обвинител номер едно Иван Гешев и дали има доверие в българските власти.

Тя на няколко пъти подчерта, че няма да коментира конкретни производства, като обясни, че ако някой знае, че е разследван, вероятно би се постарал или да скрие доказателства, или да въздейства на свидетели по съответното дело.

"Опитах да науча във всяка държава членка статистиката за последните 4 години за делата за измами, които са от компетентността на европейката прокуратура. Стигнах до заключение, че има големи разлики между страните. В някои има 4-5 разследвания на година, а другаде по 100. Изводът е, че някъде правоприлагащите органи имат по-голяма воля да разследват такива престъпления", каза Кьовеши.

Не беше направен коментар и за протестите срещу Иван Гешев. Лаура Кьовеши само посочи, че европрокурорите трябва да са независими и никой не трябва да се меси в работата им. "Ако някой опита да се меси в нашата работа, политик или друг, ще направя това публично достояние", подчерта тя.

Преди пресконференцията в Дома на Европа европейският главен прокурор беше посрещната от протестиращи, настояващи оставката на Гешев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във