Банкеръ Daily

Общество и политика

В София започват дела срещу преизчисляването на пенсиите

Лидерът на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова атакува в Софийски административен съд начина, по който е извършено преизчисляването на пенсиите. Според нея общо българските пенсионери са ощетени над 30 млн. лв.:

"Смисълът на преизчислението, тъй като бяхме в парламента и знаем какво сме приели, е да бъдат отчетени увеличенията в пенсиите през всички години според тогава действащото законодателство. НОИ е решил да изключи 2017, 2018 и 2019 година, за да спести пари от пенсионерите. Очакваме да се намери един смел и почтен съдия, който да приложи правилно и точно закона и така социалният министър да получи един звучен шамар от българския съд за опита наистина да бъдат ощетени най-уязвимите в условията на криза", обясни тя.

Тъй като липсва единен акт на НОИ и социалното министерство се налага да се завеждат отделни дела.

В цялата страна над 100 пенсионери са атакували полученото обезщетение.

От "Изправи се.БГ" са завели над 100 дела в цялата страна срещу решението на НОИ и на социалното министерство да спестят по 30 млн. лв от българските пенсионери. Първи заседания по такива дела вече имаше и в Пловдив, Русе, Шумен, Хасково и Варна. Завеждането на множество отделни дела се налага, защото НОИ не са издали общ акт с указания за начина на преизчисление на пенсиите, който да бъде обжалван, а направо са направили преизчисление на всеки пенсионер.

Според Мая Манолова спечелването на едно от тези дела ще покаже порочното решение за преизчисляването на пенсиите и ще доведе до коригирането им за всички. Тя беше категорична, че волята на парламента е пенсиите да бъдат преизчислени с повишаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж, като се вземат предвид абсолютно всички увеличения, индексации, преизчисления на пенсиите правени във времето независимо от начина, по който са направени. По думите ѝ невключването на увеличенията на пенсиите през 2017, 2018 и 2019 г., защото не са по швейцарското правило е брутално погазване на точния смисъл на закона и така ощетява всички български пенсионери с по 20 лв. - 30 лв. - 50 лв.

"Сега се канят да увеличат пенсиите с нищожните 6%, при положение, че инфлацията е двуцифрено число, а за стоките от първа необходимост ситуацията е извън контрол и поскъпването е над 30%", каза още Манолова. 

Г-жа Тачева, чието дело бе днес в Административен съд София – град, заяви, че пенсията ѝ е 413 лв. и в началото на годината доходите на нея и на съпругът ѝ са намалели с 55-60 лв., колкото са лекарствата на съпруга ѝ на месец. Тя сподели, че за нея е унизително да се молят за такива дребни суми, когато са работили цял живот за България. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във