Банкеръ Daily

Общество и политика

В София вече има паркинг и за тротинетки

В София откриха първия безплатен паркинг за двуколесни превозни средства - велосипеди, мотопеди и тротинетки. Целта е за тях да се обособят над 160 места за паркиране в централната градска част. Първият велопаркинг се намира на бул. "Витоша" в близост до пресечката с ул. "Д-р Стефан Сарафов" в посока Южен парк.  Освен него ще бъдат открити такива и около Ларгото, на ул. "Московска" и бул. "Дондуков". 

Зоните за оставяне на велосипеди и тротинетки ще са в пешеходни пространства и в "синя" и "зелена" зона, защото там има разчертани места. Идеята е гражданите да се придвижват пеша най-много до 500 м до желаното място.

От своя страна неправителствената организация "Велоеволюция", която съществува от 2007 г. събира ентусиазирани граждани, каращи велосипед или имащи такова желание, и предоставя платформа за развиване на идеи, прилагането им и колективна работа по подобряване на велосипедните условия и култура в града. Всички желаещи дават доброволно знанията си и уменията си, но също така получават възможност да бъдат част от промените. В сайта на организацията може да намерите подробна карта на велопаркингите и велоалеите в столицата, както и да помагате за оптимизирането ѝ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във