Банкеръ Daily

Общество и политика

В София се провежда кръгла маса за инвестиции в киберсигурност

Започна международна конференция: "Публично-частно партньорство в сферата на киберсигурността: Инвестиционни политики". Организатори на кръглата маса са Европейската организация по киберсигурност и Българската асоциация по киберсигурност. 

В събитието участват зам. министър-председателят на България и председател на съвета по киберсигурност Марияна Николова, Атанас Темелков, председателят на държавната агенция "Електронно управление", Мирослав Стефанов, председателят на Българската асоциация по киберсигурност, Орен Елимелех, експерт по киберсигурност от Република Израел, и генералният секретар на европейската организация по киберсигурност (ECSO) Луиджи Ребуфи. 

Марияна Николова откри конференцията, като отбеляза преимуществата на дигитализацията в държавната администрация и в други сфери. Но колкото и успехи да бележи дигитализацията, толкова са и условията, които обуславят киберпрестъпления и дори кибертероризъм, смята тя.

“За да сме подготвени на нужното ниво срещу атаки и пробиви в киберпростанството, е необходимо да се справим с основните предизвикателства в политиката на киберсигурността“, заяви Николова. Според нея освен "адекватна нормативна рамка" са необходими инвестиции за цифрова трансформация на публичната администрация и публичните услуги.

Николова не отрече, че на България предстои доста дълъг път в специализирането в киберсигурността и отвори темата за киберетиката в бизнеса и държавата. Това по нейните думи е ключът към спазването на конфиденциалност.

Гълъбин Гълъбов, председателят на Съюза за стопанска инициатива, също изтъкна, че сме в четвъртата индустриална революция, и подчерта, че бизнесът ще бъде печеливш от взаимодействието си с държавата в областта на киберсигурността.

“Публично-частното партньорство е работещ модел, който позволява на държавата да използва капацитета и потенциала на частния сектор. Модели за взаимодействие и насочени към предотвратяването на киберпрестъпления са приложени и работят в САЩ, Полша, Франция, Великобритания и Израел", каза Гълъбов. По неговите думи инвестициите в публично-частното партньорство помагат на икономиката на държавата и България може да се възползва от тях. Според него от това партньорство ще спечелят най-много компаниите от малкия и средния бизнес, както и стопански организации, които нямат достатъчно финансов и човешки ресурс, с който да се противопоставят на киберпрестъпленията.

Генералният секретар на европейската организация по киберсигурност Луиджи Ребуфи представи презентация по темата, в която засегна важните елементи за напредък в сферата на киберсигурността - обучение, практика, осведоменост. 

На въпроса на журналист нужна ли е промяна в европейското законодателството спрямо киберпрестъпленията, Ребуфи отговори: "Европейските институции неведнъж са обсъждали промени в киберсигурността и GDPR-a. Но новата тенденция е да се обсъждат закони в сферата на отговорността. Казано иначе кой ще носи отговорност за изтичане на ценна информация".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във