Банкеръ Daily

Общество и политика

В София разпространението на COVID-19 вече е дифузно, а не клъстерно

За последното денонощие, София регистрира отново най-много нови случаи на коронавирус - 60, като отделно в София-област има 15, но все още основният проблем е Самоков. Така за последното денонощие има абсолютен рекорд на новозаразените - 166 случая при направени 2775 PCR теста.  От Регионалната здравна инспекция в София смятат, че вече става на въпрос за дифузно разпространение на вируса, а не клъстерно. Огнищата се оформят в семействата, където вирусът се предава лесно. 

"В момента големият брой случаи на COVID-19 е главно при хора под карантина, които нямат симптоми, засега няма страшно. Ако в началото не бяха взети навременни мерки, на ден щяха да бъдат регистрирани не по 100, а по 1000 случаи." Това заяви пред медии директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

Той е категоричен, че увеличението на случаите на COVID-19 у нас се дължи на неспазване на мерките. 

"Хората се заблудиха и започнаха да се събират на много и големи групи и се появиха огнища поради няколко факта – първо поради религиозни причини. Някои религиозни общности решиха да правят събирания на представителите от различни региони от страната. Появиха се и много случаи в затворени общности в наши градове. Това доведе до мобилизация на колегите от РЗИ, които започнаха да взимат много материали от самите огнища, което несъмнено предполага увеличение на случаите", обясни Кантарджиев.

Според него многото новозаразени не се дължат на високият брой изследвания през последните седмици. Професорът призова, когато хората се срещнат с приятели и близки по улиците да не се прегръщат и целуват.

Директорът на Център по заразни и паразитни болести съветва абитуриентски балове, празненства и сватби да се правят на открито и на дистанция. Обслужващият персонал по ресторантите да е с маски, в моловете да не се струпват хора, на закрито всички да са с маски. Той каза още, че обществото трябва да се научи да слуша специалистите и да спазва препоръките им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във