Банкеръ Daily

Зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов:

В София, Пловдив и Варна се увеличава заболеваемостта от COVID-19

В София, Пловдив и Варна се увеличава заболеваемостта от COVID-19. Това каза пред репортери зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

"Пандемията набира скорост. Разпространява се не само в морските ни градове. Очакваме да тръгне и в страната, защото летовниците се прибират. Нека се възползваме от това да имунизираме по-голяма част от населението. Това е едно от оръжията, които можем да използваме, за да върнем нормалния си живот. Второто са мерките", обясни зам.-министър Златанов. "Най-висока заболеваемост отчитаме в областите Бургас и Велико Търново. Доц. Ангел Кунчев е командирован, ще вземе участие в областния кризисен щаб, на който ще се обсъдят мерките, които ще се вземат", добави той. И поясни, че София, Пловдив и Варна се увеличава заболеваемостта, като все още не са в червената зона.

"Тревожно е развитието на пандемията. Натискът е видим, защото вече имаме над 2800 настанени в лечебни заведения, съответно се повишава броят и в интензивните структури. Тревожи ни, взимаме мерки. Във всички градове, където това е възможно, да започнат да функционират т.нар. COVID зони, медицински центрове или диагностично-консултативни центрове, където ще може да се диагностицират, съответно да се извършват изследвания, да се лекуват амбулаторно хора, които имат нужда", уточни зам.-министърът.

"Всички центрове ще разполагат с необходимата апаратура. Доболничната помощ трябва да се подкрепя и да се заложи повече на нея като профилактика, превенция и лечение, в случаите, в които е възможно. С откриването на тези COVID зони ще се подпомогне и спешната помощ. По този начин ще бъдат поети част от неотложните случаи", Отбеляза Златанов. Той допълни, че в тези COVID зони ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център. Прегледите ще бъдат безплатни, като направление от личния лекар няма да е необходимо.

По думите му е издадена препоръка линейките в градовете да бъдат разделени на чисти и такива, които ще обслужват пациенти с коронавирус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във