Банкеръ Daily

Общество и политика

В служба на МВР са открити лозунги на ГЕРБ, обяви Бойко Рашков

Една от задачите на служебното правителство е да осигури провеждането на честни избори, така че всеки глас на българския избирател да бъде отчетен така, както е подаден вотът, а не както някой иска да го манипулира и да изкриви картината на политическата обстановка у нас. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков по време на брифинга в Министерския съвет, на който служебният кабинет даде отчет за свършеното през последния месец. Накъдето и да се обърнем е блато, обобщи той. Но за "уродливото явление" на купуване на гласове МВР няма вина, добави Рашков.

"Ако има отделни случаи, в които някои служители от министерството са се опитали да съдействат на една или друга политическа партия, те са инцидентни случаи. Имаме информация в тази насока и ще вземем необходимите мерки", посочи вътрешният министър. По думите му една част от кадровите промени, които бяха извършени през последните седмици, са именно заради покупко-продажбата на гласове. Към 11 юни са получени общо 9 сигнала, свързани с изборни престъпления. Няма образувани досъдебни производства. Сигналите са от Габрово, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян и София област.

"Антикорупционният фонд изготви и предостави за ползване един анализ, който е много интересен. В него има цифри къде е наблюдаван такъв вот. На първо място се сочи Бургас, после Кърджали, Благоевград, Стара Загора и други", каза още служебният вътрешен министър.

Той обясни, че още преди изборите на 4 април в МВР са осъществени няколко разследвания за купуване на гласове. Интересното е, че не са разкрити престъпления от представители на управляващата партия. Има няколко дела, които се отнасят за други партии.

"В една служба на МВР, в която е извършена внимателна проверка, са открити лозунги на партия ГЕРБ. Установи се още една професионална "лексика" - техните клавиатури нямат ГЕРБ, ДПС или Б.Б. Съмнявам се дали подобна служба в МВР би работила коректно срещу политическите престъпления, свързани с изборите. Те едва ли биха защитили правото на всеки гражданин да гласува за този, за когото иска", каза Бойко Рашков.

В МВР е създаден щаб, който се ръководи от главния секретар на ведомството. По места също са изградени подобни структури, които ще си взаимодействат. Участие ще вземат Главна дирекция „Национална полиция“, както и жандармерията. Ще се осигури охраната на машините, както и тяхното транспортиране до местата, където ще се използват. Ще се осигури и охраната на бюлетините. Планира се и какъв трябва да бъде численият състав на полицейските служители, които ще са около секционните комисии, за да не се допускат нарушения.

В отговор на журналистически въпрос, Рашков подчерта, че би извършил престъпление, ако обяви конкретните имена на граждани, които са били подслушвани. Той подчерта обаче, че става дума "не само за политически и обществени дейци, но и за протестиращи граждани".

Вътрешният министър обърна внимание на законовата обосновка на тези действия: "Едно престъпление, което няма място в нашата практика – чл. 95 от особената част на Наказателния кодекс: че някой иска да събори властта чрез участие в бунт или въстание. Трябва да разсъждаваме над това – как едни протестиращи граждани по улицата са обявени от тези органи, че се готвят да извършат подобно събаряне на властта. Доказателства има и аз тези доказателства ще ги представя в новосформирания парламент в съответната комисия за контрола върху службите за сигурност и контрола на СРС", допълни министърът.

Той подчерта, че не са извършвани чистки във ведомството, а "необходими промени": "Броят се на пръстите на едната ръка тези, които са освободени. Единият от тях е главният секретар. Онова, което се случи миналата година под колоните на Министерския съвет, не можеше да има друга последица освен неговото освобождаване. Всички останали ръководни длъжностни лица в МВР са запазени, с изключение на тези, които са напуснали доброволно", поясни Рашков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във