Банкеръ Daily

Общество и политика

В Скопие очакват България да вдигне блокадата през 2022 година

Владо Бучковски

Специалният пратеник на македонското правителство за разрешаване на спора между властите в Скопие и София Владо Бучковски е убеден, че през следващите месеци България ще премахне блокадата за започването на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС, предаде БГНЕС.

"През 2021 г. в продължение на 8 месеца България нямаше редовно правителство. В страната имаше три пъти парламентарни и един път президентски избори. Това даде сериозно отражение върху нашите усилия да намерим взаимно приемливо решение и да бъде премахната блокадата по пътят ни за ЕС", каза Бучковски. Според него "въпреки тези непредвидими обстоятелства е направен напредък при изграждането на доверието между двете страни".

"Срокът за работата на тези работни групи, който ще бъде изпълнен с интензивни срещи, може да бъде съкратен. Аз съм убеден в това, но ситуацията ще бъде по-ясна след срещата на новия македонски премиер Димитър Ковачевски с неговия български колега Кирил Петков, която е насрочена за средата на месец януари", каза още Бучковски пред местния сайт "Локално".

"През 2022 година очаквам да постигнем взаимно приемливо решение с България. Решение, което ще бъде базирано на взаимното уважение и ще бъде издържано. Българската блокада ще бъде вдигната. Започването на преговори с ЕС най-накрая ще бъде реалност", допълни Бучковски.

Преди дни стана ясно, че бъдещият премиер на С. Македония ще покани Кирил Петков в Скопие. Българският министър-председател заяви, че изчаква да приключи процесът по избор на ново правителство в Скопие и след това да направи план за работата на работните групи, които предлага, за които иска да има яснота през януари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във