Банкеръ Daily

Общество и политика

В системата на здравеопазването е нормативен хаос, твърди ресорният министър

S 250 a15f27d8 15d4 47d6 88db 68625ab6c4a5

В системата на здравеопазването е нормативен хаос, заяви министърът на здравеопазването в служебното правителство Илко Семерджиев, цитиран от БТА.

"В краткия мандат, около 3 месеца, не можем да променим законите, регламентиращи централизирането, но можем да работим по наредби и Националния рамков договор. Предстои до 1 април НРД да се подпише, като целим да се възстанови договорното начало с Лекарския съюз. 
Никога не е имало такъв хаос - оспорване на 32 нормативни акта, свързани с европейското право, с общественото здраве, с медицинските дейности, посочи още той. Действащите медицински стандарти към момента са 53, като голяма част от тях се оспорват в съда", обясни Семерджиев.

Според него един от основните конфликти в системата е въвеждането на пръстовия идентификатор.

"Категорично против съм тази система. Трябва задължително да се въведе електронна здравна карта. Чрез нея ще се постигне еднозначна идентификация, ще може да се ползва оф лайн, няма да има затруднен достъп на пациенти, имащи проблем с отпечатъка, ще има спестяване на разходи в системата", допълни служебният министър. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във