Банкеръ Daily

Общество и политика

В Синеморец протестират срещу наредба за дивото къмпингуване

Плажът Бутамята в Синеморец.

Летуващи и местни жители в Синеморец протестират срещу  подготвяната нова наредба за дивото къмпингуване. Срокът за общественото обсъждане на проекта изтича в сряда, 30 юни. 

Проектът на Наредба въвежда правилата, по които ще могат да бъдат разполагани палатки, кемпери или каравани по Черноморското крайбрежие извън категоризираните къмпинги. Документът е разработен от експерти на министерствата на регионалното развитие и благоустройството, земеделието, храните и горите, околната среда и водите и министъра на туризма и бе качен за едномесечно обществено обсъждане.

Протестиращите направиха шествие, което премина по главната улица на курорта до плажа „Бутамята“. Според организатора Любомир Ханджиев документът цели да забрани свободното къмпингуване в България. 

"Тази проектонаредба е внесена в 43-ото Народно събрание от по-предишното правителство, от едни хора, които очевидно лобират в интерес на бетонната мафия“, коментира Ханджиев пред Би Ти Ви.

Протестиращите разпънаха палатки на метри от недостроените обекти и обясниха, ме  строежите скриват гледката към морето. Според Ханджиев това е нагледен пример как България се е превърнала в най-евтината туристическа дестинация. Те настояват още за незабавно спиране на строежите по крайбрежието на природен парк „Странджа“, както и за премахване на незаконните постройки.

Проектът  предвижда палатки, кемпери или каравани да могат да се разполагат в частни, държавни и общински имоти, в горски територии или в земеделски земи, които са извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги. С новия проект се предвижда в земеделските земи местата за палатки, кемпери или каравани да са само в площи, които са трайно необработваеми и не се отдават под наем, или аренда. Те не могат да попадат в границите на защитени територии, резервати, природни забележителности и защитени местности.

Обособените места ще трябва да имат осигурени транспортен достъп, охрана, преносими химически тоалетни и сметоизвозване. При тоалетните, изискването е да има по една на всеки 30 души. Наредбата изисква задължителна регистрация на всички, които използват импровизирания къмпинг.

Предвижда се обособяването на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани да се разрешава със заповед от кмета на общината за срок до 3 години, но само във времето от 1 май до 30 септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във