Банкеръ Daily

Проф. Станислав Станилов:

В СЕМ са хора, които не се занимават с това, с което трябва

Странно парламентарно мнозинство от депутатите на ГЕРБ и ДПС днес избра никому неизвестната Галина Георгиева за член на Съвета за електронни медии от квотата на Народното събрание. Тя е предложение лично на председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов и заема мястото на Иво Атанасов, чийто мандат изтече. Претендентката на левицата Ия Петкова-Гурбалова беше подкрепена от БСП, "Обединени патриоти" и повечето депутати от "Воля", но не можа да мине.

Атанасов, който има богат медиен, политически и парламентарен опит зад гърба си, беше представител на опозицията в СЕМ и беше редно пак тя да излъчи негов наследник. Но ГЕРБ в типичния си силов стил грубо отне квотата на опозицията в този регулаторен орган.

Още на изслушването на двете кандидатки в ресорната комисия в края на миналата седмица експерти напуснаха възмутени залата и заявиха, че те са много ниско ниво. След гласуването в пленарната зала днес заместник-председателят на комисията от "Атака" проф. Станислав Станилов упрекна от парламентарната трибуна двете дами и обяви, че при представянето им е задал един въпрос, на който те не са могли да отговорят абсолютно нищо, и се възмути колко е паднало нивото.

Попитан по-късно от banker.bg какъв е този въпрос, той отговори: "И двете бяха от един и същ дол дренки. И двете не отговаряха адекватно на въпросите. На различни въпроси отговаряха с едни и същи думи. Аз им зададох въпрос за моралната рамка – вписват ли се в моралната рамка на българската традиция, на българския народ днешните електронни медии, излизат ли от тази рамка? Те изобщо не разбраха какво ги питам. Започнаха да ми отговарят нещо за закона, за европейски принципи. Не помня вече какво, но не ми отговориха изобщо на въпросите".  Затова професорът е гласувал против двете кандидатури.

Той не изключи договорка между ГЕРБ и ДПС за избора на Галина Георгиева за член на СЕМ. "Между ГЕРБ и ДПС винаги си има уговорки, там без уговорки нищо не минава", каза Станислав Станилов.

По думите му в СЕМ са хора, които не се занимават с това, с което трябва да се занимава този регулаторен орган – "че се лее помия от медиите, че децата се депремират, че деградират, че това са аморални действия, че не подбират изобщо какво пускат по телевизията". Според професора медиите работят на първосигнално ниво, дразнят низките страсти на хората, нямат никаква мярка, правят каквото си искат, не са обективни. За обективното и субективното в нашите медии никога не се говорело. "Това са фалшивите новини – когато разглеждаш едно реално случило се явление от чисто субективна позиция", заключи депутатът от "Атака".

Избраната днес за член на СЕМ Галина Георгиева е бакалавър по икономика от Университета за национално и световно стопанство, а професионалния си опит е придобила, работейки в редица медийни и телекомуникационни компании. В момента тя работи в дружеството за колективно управление на авторските и сродните им права ПОФОН.

Отхвърлената кандидатка Ия Петкова е главен асистент в катедра "Стопанско управление" при Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 2017 г. е работила за Европейския парламент в Брюксел, а през 2002-а - за "Институт за световни ресурс"и (WRI) във Вашингтон, САЩ.

Петкова е работила още в социологическа агенция като ръководител направление проекти за финансови институции и неправителствени организации. В момента тя е част от оперативното управление на НДК и заема позицията ръководител направление "Стратегическо развитие, маркетинг, реклама и продуцентска дейност".

Както се вижда, и двете дами имат много малко допир с журналистиката и медиите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във