Банкеръ Weekly

Общество и политика

В САЩ РАБОТЯТ ПОВЕЧЕ

Щатският Институт за икономическа политика публикува резултатите от свое изследване, проследяващо движението на доходите на домакинствата в САЩ през последните десет години на бурен икономически растеж. Генералният извод на експертите от неправителствената вашингтонска организация е, че ръстът на доходите на средната класа от 1989 г. насам до голяма степен се дължи на увеличения брой работни часове.


За периода 1989-1998 г. доходите на семейните двойки са нараснали с 9.2%, а часовете, прекарани на работното място - с 6.8 процента. Което се равнява на около шест допълнителни работни седмици на пълен работен ден годишно. Междувременно стойността на притежаваните ценни книжа от средностатистическото американско домакинство се е увеличила с 5 500 щ. долара, докато заемите са нараснали двойно - с 11 800 щ. долара.


По оценка на Института за икономическа политика, въпреки твърденията, че мощното поскъпване на щатските акции през последното десетилетие на ХХ век е обогатило американците, по-малко от половината домакинства от страната притежават някакъв вид ценни книжа, включително взаимни фондове или частни пенсионни схеми.


Констатирано е и задълбочаване на диспропорциите. Средните часови надници са нараснали, но работодателите са започнали да внасят по-малко здравни и пенсионни осигуровки. Намаляла е безработицата сред чернокожите, латиноамериканците и белите емигранти, а надниците при постъпване на работа са се увеличили. Но ръстът на заплащането изостава от ръста на производителността на труда. Мощният напредък на информационните технологии е допринесъл за чувствителното повишение на доходите на работещите в тази област през периода 1995-1999 година. Заплащането на работниците от другите сектори се е увеличило по-незначително.

Facebook logo
Бъдете с нас и във