Банкеръ Daily

Общество и политика

В ръководството на движение "Русофили" има членове от "Атака", ГЕРБ, СДС и БСП

Юрий Борисов

Бившият главен редактор на вестник "Дума" Юрий Борисов, който вчера беше арестуван заради съмнения, че е шпионирал в полза на Русия, заяви, че в продължение на 4 часа му задавали два въпроса - дали е давал информация на Русия и какво е получил в замяна. От своя страна той е настоявал за факти, които да навеждат на мисълта, че изпълнява шпионска дейност, защото в противен случай такъв подход по думите му е страшен.

Днес се очаква Специализираната прокуратура, ДАНС и МВР да дадат повече информация по разследването, което се води от началото на юли. Във връзка с него вчера бяха разпитани няколко души от ръководството на Национално сдружение "Русофили", сред които секретарят му Юрий Борисов и председателят Николай Малинов. Първоначално се появи информация, че те са били задържани. По-късно стана ясно, че Борисов е бил разпитван в качеството му на свидетел и привечер е бил освободен. Малинов обаче е бил задържан за 24 часа. От прокуратурата уточниха, че засега по разследването не са повдигнати обвинения. То се води по член 105 от Наказателния кодекс, който гласи, че поставилият се в услуга на чужда държава или чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

"Не съм се поставял в услуга на ничия организация, още по-малко като шпионин”, категорично заяви Борисов пред Нова телевизия. По думите му обвиненията в шпионаж са толкова нелепи, че той няма никаква нужда от адвокатска защита. Към края на разпита вчера разбрал, че e свидетел, а не обвиняем. Той обаче запита защо е бил разкарван с белезници. "Свидетелите се викат с призовка. 3 разпита, общо 4 часа. Никой не ме кара да коментирам факти. Питаха ме получавал ли съм пари, давал ли съм информация. За 4 часа 2 въпроса ми зададоха", разказа той. И посочи, че според вътрешния министър има достатъчно данни да бъде възбудено процесуално следствие. Все пак настоя да му бъде съобщен поне само един от тези факти. 

Секретарят на "Русофили" е убеден, че в  има политическа поръчка в разследването и че се цели да бъдат сплашени тези, които изразяват своето неодобрение към външната политика на България, която е "папагалска".  "Постоянно се опитваха да изкопчат информация за генерал Леонид Решетников (бивш началник на Информационно-аналитичния отдел на Службата за външно разузнаване на Русия), с който съм в приятелски взаимоотношения. Тикаха ме към това, че той иска да влияе на политиката в България. 10 пъти ме попитаха дали ние, като русофили, работим за някого в политиката", обясни бившият главен редактор на "Дума". Той уточни, че последният му разговор с Решетников е бил на тема православие и се е състоял преди повече от година. А що се отнася до политическата обвързаност на "Русофили", отбелязва, че в ръководството на движението има членове на "Атака", ГЕРБ, СДС и БСП.

Борисов отбеляза, че генералът е пенсионер и с него се познават във връзка с дейността им като русофили. Той недоумява защо този контакт се поставя като криминален. "Ние с него (Решетников) сме коментирали нагласи на обществено на база на социологически проучвания. Като сдружение нас ни интересуват тези неща. Тази социология може да е била коментирана с Решетников, но не виждам нищо лошо в това", добави секретарят на движението. Той не е водил с него "сложни разговори", а обикновени диалози. "Давал съм му информация за цената на дините на "Женския пазар". Какво значи информация?".

По повод познанството си с един от най-доверените олигарси на руския президент Путин - Константин Малофеев, чието име е в санкционния списък на САЩ, Юрий Борисов заяви, че няма информация той да се е интересувал от дейността на движението, не е поддържал контакти с него и не знае како общо има Малофеев със случая. 

"Представителите на държавата сега се крият. Защо не кажат защо аз трябва да се обяснявам за неща, които са само теория и не са доказани", запита секретарят на "Русофили". Той отбеляза, че е разпитван за конкретно проучване, направено между 2011-2014 г. И допълни, че социологическите изследвания не са евтини и има едно, поръчано и платено от издателя на вестника, което е направено по времето, когато той е бил главен редактор. Уточни и че движението има различни дейности и източници на финансиране - набиране на дарения за паметници, за изучаване на руски език и за фестивали.

 "Имам следи по китките, но не знам от белезници ли са или от какво", оплака се секретарят и попита защо не са снели информацията, нужна за разследването от телефона му, а е трябвало да го конфискуват. 

Самият генерал Леонид Решетников беше изненадан от новината за разследването. "Това е много неочаквано, за пръв път чувам това за Борисов – шпионаж. Не вярвам. Нямам коментар, не е свързано с „Русофили”. От две години не съм го виждал", заяви той. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във