Банкеръ Daily

Общество и политика

В Росенец: "Почетни оставки" за Борисов и Гешев, баница за Доган

В парк Росенец отново се проведе традиционен протест - "Догансарай бийч фестивал". Протестиращите оставиха край оградата на имота, свързван с почетния председател на ДПС Ахмед Доган две „почетни оставки“ – на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. За Доган бе оставена баница – символ на властта, посочвайки, че именно той разпределя парчетата от нея, съобщава БНР. 

Имотите на Доган

Две двуетажни сгради, една триетажна, няколко бунгала, будка и оранжерия. Това са сградите, издигнати в имението, за които нито са представени строителни книжа, нито разрешения за монтаж, при проверка на бургаската строителна инспекция.

От РДНСК са сигнализирали общината и администрацията е съставила констативни протоколи за незаконни обекти в частни и държавни имоти. Собствениците им имат седемдневен срок, след като са ги получили, за да направят възражение, след което се издава заповед за премахване. Ако това не бъде извършено от частния инвеститор, то общината ще разпореди премахването им и ще си търси разходите по законния път, информират от администрацията.

Как започна всичко

В края на юли Общинският съвет в Бургас реши пътят до лятната резиденция в Росенец на почетния председател на ДПС Ахмед Доган да остане общински.

Преди това лидерът на "Да, България" Христо Иванов направи опит да достигне до малък плаж в парк "Росенец", останал единствената публична собственост, след като останалата част от брега на полуострова стана собственост на свързваното с Ахмед Доган дружество "Хермес солар".

На брега Иванов беше посрещнат от гардове на Националната служба за охрана, които го изблъскаха обратно във водата.

Няколко дни по-късно - на 11 юли, множество граждани се събраха в парка, за да протестират. Имаше паралелен протест на ДПС в подкрепа на Доган. Стигна се и до оставката на шефа на НСО. Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски пък се отказаха от назначената им охрана от НСО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във