Банкеръ Daily

Общество и политика

В различни дни от седмицата ще ваксинират хората под и над 60 г.

От утре влиза в сила нова организация при ваксинирането на гражданите в страната. Освен това регионалните здравни инспекции (РЗИ) трябва да определят логистични пунктове на територията на всяка община и ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу COVID-19, съобщават от Министерството на здравеопазването. 

Промяната е регламентирана в заповед на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров. 

От ведомството посочиха, че всяка седмица, в дните от понеделник до четвъртък личните лекари ще имунизират граждани над 60 г. В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря. 

В дните от петък до неделя включително ваксина срещу COVID-19 ще получават всички желаещи лица, по реда на тяхното записването.

Общопрактикуващите лекари тярбва да предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни лица и на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. След получаване на списъците регионалните здравни инспекции организират мобилни имунизационни екипи, които да извършат ваксинацията в най-кратък срок.

С пълния текст на заповедта може да се запознаете тук. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във