Банкеръ Daily

Общество и политика

В разгара на протестите Борисов налива пари в църкви и манастири

В разгара на протестите, докато премиерът Бойко Борисов търси вариант за излизане от тежката за правителството му ситуация, дойде решението да се инвестира активно в ремонт на храмове. Правителството отпусна на днешното си заседание 1,612 млн. лева за спешен ремонт на камбанарията на храм-паметника манастир "Рождество Христово" на Шипка.

"Отпуснахме 1,612 млн. лева за спешен ремонт на камбанарията на храм-паметника манастир „Рождество Христово“ на Шипка. Само най-голямата камбана в Светата обител е 12 тона, затова когато бие, се чува от Шипка до Казанлък. Манастирът „Рождество Христово“ е един от символите на българското Освобождение, а скоро ще се чества паметна 120-годишнина от освещаването на храма. Старозагорският митрополит Киприан и финансовият министър Кирил Ананиев ме информираха, че за укрепването на храма вече има изготвен план и днес одобрихме финансирането. След ремонта манастирът ще посреща многобройните поклонници от страната и чужбина още по-красив и величествен", коментира премиерът Бойко Борисов.

На 19 август правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2020 г. в размер на 400 000 лв. за довършването на ремонта и реконструкцията на девическия манастир „Св. Петка“, намиращ се в с. Копривец община Бяла, област Русе.

Девическият манастир „Св. Петка“ един от знаковите паметници на православната архитектура в Русенска епархия. С постановлението на правителството ще се съхрани южното крило като неразделна част от колективен паметник на културата с национално значение.

Преди две седмици пък бе съобщено, че предстои пълна рехабилитация на пътя от Юговското ханче през Лъки за Кръстова гора. До 15 септември, за Кръстовден, бъдат рехабилитирани най-тежките 20 км от третокласния път, а до края на годината и останалите 20 км. На 15 август заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков присъства на светата литургия за празника Успение Богородично в катедралния храм „Св. Богородица” в Пловдив. Там той обеща помощ от правителството за светите места. 

По-рано беше съобщено, че близо 10 млн. лв. ще бъдат инвестирани в Кремиковския манастир за превръщането му в духовен център на Софийска област. Мащабното задание, което включва строително-ремонтни и консервационни дейности на един от най-старите храмове по нашите земи, е със срок на изпълнение от 24 месеца. Финансирането на проекта включва 8 млн.лв. от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“ и 2 млн.лв. нисколихвено кредитиране, което се отпуска от Фонда за устойчиво градско развитие, опериращ в София.

Освен Кремиковският манастир по програмата се извършва ремонт и на други два знакови обекта - Видинската синагога и църквата "Свети Архангел Михаил" в гр. Рила, като общата инвестиция е 22 млн.лв.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във