Банкеръ Daily

Мая Манолова, кандидат за кмет на София, издигнат от Инициативен комитет, пред banker.bg

В първия ми работен ден ще направя приемна за гражданите

Г-жо Манолова, ако станете кмет на София, кое ще е първото, с което ще се захванете? 

- В първия ми работен ден ще направя приемна за гражданите, а заседанията на СОС ще отворя за столичани. В момента заседанията са недостъпни за хората и това е нарушение на закона.

Как ще отговорите на подозренията, че кандидатурата ви за кмет на столицата е стъпало към "по-апетитен" пост?

- Не е. Няма да правя партия, нито политически проект. 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, пък и опонентката ви Йорданка Фандъкова, ви обвиняват, че не познавате проблемите на града и много повече ви е подхождала длъжността на обществен защитник…

- В понеделник, на 23 септември, обявявам програмата ми за управление на столицата. В нея има над 340 мерки, които дават решения на повече от 190 идентифицирани от мен и екипа ми проблема. Поставили сме си близо 160 цели.  За да стигна до тази статистика проведох  десетки срещи със  специалисти, експерти, хора от всички възможни сектори, общински предприятия, дори с хора от общинската администрация. Г-жа Фандъкова зае поста зам.-кмет, а после и кмет на София, като преди това беше директор на училище. Смятам, че работата  ми на омбудсман, внесените от мен и приети законопроекти, каузите на хората, зад които заставах, стотиците приемни с граждани, общности и работещи в различни сфери са по-добър източник на информация за проблемите на столицата от всяко социологическо проучване. 

От ГЕРБ ви нападаха и за мотивите, заради които подадохте оставка като омбудсман, а именно, че парламентът не се е съобразил с половината от препоръките ви за законопроекти. Не се ли притеснявате, че ако спечелите кметското място, управляващата партия ще продължи да ви „спъва” и на тази позиция?  А и как ще работите с шарен общински съвет, който, така да се каже, не е ваш?

- Г-н Борисов бе избран за кмет на столицата, без да има група от общински съветници, нали така? Но управлява.  Г-жа Фандъкова пък има почти пълно мнозинство от общински съветници, но гражданите плащат ремонт на ремонта, има кмет в сянка, решенията не се взимат точно от мнозинството, а извън общината. Тоест, виждате ли, личната решимост на кмета има огромно значение.  Като омбудсман аз не съм имала своя парламентарна група, но имаме десетки приети законопроекти. Приключили сме над 43 хил. жалби и сигнали със значително по-малък екип от този в общината – едва около 60 души.  Така че, въпрос на желание, убеждаване, открит диалог. И най-вече поставяне на светло на проблемите.  Съветниците, които смятат да служат на лични или корпоративни интереси, ще трябва да обявят това публично. А и да не го направят, то ще стане очевидно за самите граждани – те ще имат достъп до заседанията, а не както е сега. В СОС ще се обявява занапред и персоналното гласуване на всеки съветник, за да го виждат гражданите, които са дали гласа си за тези хора. Щом може в парламента, защо да не може и в СОС?
 
В свое изказване премиерът Борисов спомена, че едва ли не той ви е избрал за омбудсман и попречил на партията му да ви "отмъсти" за Костинброд...
 
- За Костинброд имах сигнал за готвената фалшификация на бюлетините, а като гражданин съм длъжна да сигнализирам прокуратурата. Всеки граждани трябва да сигнализира, когато има информация за готвено престъпление. Публично информацията я изнесе прокуратурата на брифинг.  Аз не съм чула досега премиерът Борисов да се позове на изнесеното именно тогава от прокуратурата.  Но да, самата прокуратура потвърди, че има приготвени 500 хиляди допечатани бюлетини. След това инициирах законодателни промени и бюлетините започнаха да се печатат единствено в печатницата на БНБ и такива проблеми вече не е имало. А иначе, жалко, че премиерът гледа на това като на поле за отмъщение. На честността на изборите аз гледам по друг начин – като на върховенство на закона. Вероятно защото съм с професия на юрист.

Вие получихте подкрепа и от БСП, и от десни партии. Как ще успеете да съчетаете техните програми и приоритети във вашата платформа?

- С десните подписах Платформа за гражданско управление с над 20 десни и дясно-центристки мерки. Сред тях са такива за неувеличение на данъците, за определяне на такса смет на принципа „замърсителят плаща”, за завършване на околовръстното шосе,  мерки за чист въздух и против презастрояването.  С десните сме на едно мнение по тези въпрос и те са част от моята програма.  А що се отнася до левите, те също заявиха, че са против вдигането на данъците. Така че, ето пример, че проблемите на София не се делят на леви и десни, а на такива, за чиито решения аз ще търся съгласие и консенсус.

Смятате ли, че наистина ще успеете да привлечете гласовете и на десни избиратели при евентуален балотаж с кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова?

- Да, аз вече обявих: за мен е важна подкрепата на всички граждани, независимо от техните политически предпочитания. Има и десни хора, които ми се обаждат и ме подкрепят, и други. В приемните ми на омбудсман съм решавала и проблеми, и жалби на хора с всякакви политически възгледи. Никога не съм ги делила. Аз вече казах, че ако до балотаж стигне някой от десните кандидати, аз ще подкрепя именно този кандидат, защото за мен моделът на ГЕРБ в столицата е порочен и трябва да бъде сменен. Това не е битка за един човек и една партия.  С десните аз подписах платформа за гражданско управление на София. Ако получа доверието на столичани, аз ще поканя десните кандидати в екипа ми – с платформите и на арх. Борислав Игнатов, и на Борис Бонев имаме еднакви възгледи по редица секторни политики и за градоустройството, и за корупцията, и за икономическото развитие, за гражданското участие в управлението, данъците, но и чистотата на въздуха и „зелените” политики на столицата.

Всички тези шпионски истории, преврати, скандалът с националното радио...имат ли връзка според вас с предстоящите избори?

- Имат връзка с доверието на хората в политическата класа. Натискът над медии, атаката срещу десния кандидат през един сайт, за който сайт аз съм затворила микрофоните на кампанията ми, всички тези шпионски истории целят да отклонят вниманието на хората от същностните въпроси за върховенството на закона, за доходите, за маргинализирането на кварталите на столицата, за раздаването на строителни разрешителни на приятелски кръгове, за разхищението на парите на софиянци, за ремонтите на ремонтите, които плащаме като граждани. Това е моделът на ГЕРБ, смятам че има голяма общност от хора, които не одобряват този модел и искат да бъде променен.

Определихте основния ви опонент г-жа Фандъкова като изпълнителен директор на София. Кой реално управлява столицата и стои зад гафовете в общината?

- Реално управлява един кмет в сянка. И това го каза депутат от ГЕРБ – г-н Георги Марков. Самият той призна за „кмета в сянка”. А аз смятам, че кметът трябва да бъде на светло – пред очите на гражданите. Да се вслушва в гласа им. Затова толкова разчитам на електронните референдуми и обществените поръчки на блокчейн платформа.

Какви са плановете ви в случай, че не спечелите изборите за кмет на столицата?

- Имам чудесна професия на юрист, която упражнявам със същата позната ви енергичност. И смятам да продължа да работя за интересите на гражданите – това правя най-добре и с дълбоко убеждение.  


 
Ето и някои от мерките, които ще залегнат в програмата на кандидата за кмет на София Мая Манолава: 

1. Референдуми и обществени поръчки на блокчейн платфома.

2. Гражданите и медиите - на заседанията на общинския съвет и районни приемни на кмет.

3. Неувеличаване на местните данъци.

4. Референдум за съдбата на инсталацията за горене на отпадъци.

5. Пълна ревизия на „Топлофикация” всички общински дружества.

6. Довършване на Околовръстния път и започване на вътрешни градски рингове за разтоварване на трафика  в центъра на града.

Facebook logo
Бъдете с нас и във