Банкеръ Daily

Иван Гешев:

В прокуратурата няма сигнал за заплаха за убийство на Митева

Главният прокурор Иван Гешев коментира пред журналисти информацията, изнесена от Тошко Йорданов, че има сигнал за заплаха за убийството на председателя на парламента Ива Митева.

"Нека разследващите органи да си свършат работата. До момента в прокуратурата не е постъпил такъв сигнал от МВР", заяви той в кулоарите на парламента.

Гешев беше дошъл в Народното събрание по собствено желание, за да участва в заседанието на правната комисия, която трябваше да обсъжда закриването специализираните съд и прокуратура. Заседанието обаче се провали поради липса на кворум - отсъстваха депутатите от ГЕРБ и ДПС, а и част от БСП.

"Спецпрокуратурата и спецсъдът постигнаха много неща и колегите, които работят там могат да са щастливи от работата. Закриването им ще доведат до една юридическа катастрофа и правен хаос", каза Гешев пред журналистите и допълни, че това и още други аргументи е щял да изтъкне пред депутатите.

"Закриването на спецсъда и спецпрокуратурата ще доведе до бум на престъпността и то най-вече на организираната престъпност до нива от 90-те години, ще доведе до затрудняване на работата на Европейската прокуратура, ще доведе до затрудняване на работата и на цялата прокуратура", прогнозира главният прокурор. "Единствените печеливши от тази стъпка ще са мафията и организираната престъпност", подчерта той. Щяло да се стигне и до прекратяване на делата, които се водят в момента, включително и на делото за атентата в Сарафово, което ще предизвика реакция от Европа.

"Това ще доведе до пълна юридическа катастрофа и не става въпрос само за специализираните звена, изменят се и други текстове, връщаме се към комунистическата прокуратура. Това е законодателство, което е правено на коляно", категоричен бе обвинител номер едно.

"Текстовете, които се въвеждат, противоречат на българската конституция. Сигурен съм, че ако се приемат, те ще стигнат до Конституционния съд. Оттук нататък прокуратурата няма отговорност. Ако тези неща се приемат, някой трябва да носи отговорност и това няма да е българската прокуратура", отсече Иван Гешев. .

Според него по начина, по който са записани промените, повечето от делата ще започнат от самото начало.

"Ако най-важният въпрос в държавата е да не се охранява главният прокурор и ако искаме да сме единствената държава в ЕС, в която не се охранява главният прокурор, нека го направят. Мен това не ме притеснява", завърши Гешев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във