Банкеръ Weekly

Общество и политика

В ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА ПАМПОРОВО ЗАМИРИСА НА ПОЛИТИКА

Въпреки шумните жалби, че приватизацията на държавния пакет от Пампорово АД е поредният фарс, интересът към сделката надмина всички очаквания. Министерството на икономиката успя да продаде цели тринадесет информационни меморандума. Вероятно обаче малка част от купувачите им ще платят депозит от 500 хил. щ. долара и ще подадат оферти до 4 октомври, когато изтича крайният срок.


Повечето от фирмите, които са купили меморандум за раздържавяването на 60% от Пампорово АД, са слабо познати. Сред тях известно име е фирмата Демекс корпорация, свързана на председателя на надзорния съвет на РОСЕКСИМБАНК Емил Кюлев. Компанията отдавна показва апетити към туристическия бранш. Тя приватизира черноморския комплекс Ривиера и Интерхотел Сандански. Тя взе участие в процедурите по приватизацията на почти всички големи туристически обекти и очевидно разполага с финансови средства - за покупката на Златни пясъци Демекс предлагаше повече от 70 млн. щ. долара.


Шампион по политически протекции в надпреварата за приватизацията на Пампорово като че ли е Виктория инвестмънтс на бизнесмена Вълчо Арабаджиев. За него се говори, че има близки контакти с лидера на Евролевицата Александър Томов. С тази обвързаност по-паметливите обясняват атаката на Томов срещу Емил Кюлев в интервю за в. Труд преди месец. В него той заяви, че хора като шефа на РОСЕКСИМБАНК натрупаха колосални състояния от присвояването на безценица на държавно имущество.... Вълчо Арабаджиев вече притежава единствения петзвезден хотел в курорта Пампорово.


Бившият приватизационен фонд Петрол холдинг груп също точи зъби за раздържавяването на мажоритарния пакет от Пампорово. Пред в. БАНКЕРЪ изпълнителният директор на холдинга Кирил Палешутски заяви, че структурата най-вероятно ще кандидатства самостоятелно за покупката на акциите. От миналата година Петрол холдинг груп е собственик на мажоритарния пакет от Новотел Пловдив, като чрез суапова сделка замени акции от софийското предприятие Изотсервиз за 25% от хотела. Холдингът притежава и миноритарен дял от ваканционното селище Елените.


В стартовия списък за Пампорово се чете и името на РМД Пампорово тур, чийто управител е изпълнителният директор на курорта Валери Стоянов. Мениджърите на курорта обаче едва ли ще участват самостоятелно в сделката, тъй като той е включен в списъка за целево раздържавяване. Това означава, че те няма да могат да ползват законовото си право на разсрочено плащане и да платят част от договорената цена в компенсаторни инструменти. Така че до крайната дата за подаване на оферти РМД-то ще търси партньори.


От седмици вече се коментира, че всъщност продажбата на комплекса е куха, защото неговите активи са малко и освен това срещу дружеството се водят съдебни дела от бивши собственици на земята, под която са построени хотелите. Става дума за около 400 фамилии, които очакват Върховният административен съд да им присъди притежанието на хотелите. Основанията за това са, че навремето сградите са построени без нотариални актове. Допреди година всички тези хотели бяха собственост на Пампорово АД, а то от 1997 г. вече не е изцяло държавно дружество. При първата вълна на масовата приватизация 23.5% от неговия капитал попаднаха в частни ръце. При това положение възможностите за обезщетяване на бившите собственици на земята, върху която е построен курортът, намаляват, тъй като ако собствеността им бъде върната в реални граници, ще бъдат ощетени частните акционери. Според Закона за обезщетяване на собствениците на одържавени имоти единият вариант за овъзмездяването на реститутите е да им се предоставят част от държавните акции в Пампорово АД. За удовлетворяване на претенциите им обаче от икономическото министерство са предвидили само 1.86% от книжата на дружеството с номинална стойност от едва 5 хил. лв., зад които стоят нетни активи за 327 хил. лева. При положение че бившите земевладелци не приемат отредените им от държавата акции, последната възможност за тяхното обезщетяване остават компенсаторните записи.


Потенциалните купувачи на дружеството се жалват, че само малка част от разположените на територията на Пампорово обекти се числят в активите на дружеството. Повечето хотели бяха продадени през последните години като обособени части. Сега ще се приватизират предимно инфраструктурата, както и няколко хотелски комплекса като Перелик и Арфа. По същата схема бяха продадени и други големи дружества от бранша - Бороспорт АД и Златни пясъци АД, и предстои раздържавяването на Слънчев бряг АД.


Сред по-големите хотели, които бяха продадени от есента на 1999 г., досега личат имената на небезизвестните Бор, закупен от софийската фирма Балканстрой за 240 хил. щ. долара, и Преспа, чийто нов собственик Орфей 99 плати 700 хил. щ. долара. Хотел Орфей пък беше придобит от столичното дружество Аспикор за 420 хил. щ. долара. Големият хит в приватизацията на обособени части от курорта безспорно беше продажбата през януари тази година на ваканционното селище Малина, което бе купено от Виниса травъл, представлявано от бизнесмена Георги Цурев. Той плати за придобивката си сумата от 957 хил. щ. долара.


Тъй като управляваното от Пампорово АД имущество се топи непрекъснато, логично звучат приказките на купувачите, че те на практика ще се състезават за една купчина нищо неструващи съоръжения. А за това от икономическото министерство им искат най-малко 5 млн. щ. долара. Според тях акционерното дружество притежава 10-15 автобуса, половината от които са счупени и стават само за скрап, и лифтове, строени още през 60-те години. Те обаче забравят да споменат, че в резултат на извършените приватизационни сделки за обособени части към 30 юни тази година в касата на Пампорово АД и по неговите банкови сметки отлежават над 6.2 млн. лв., които след продажбата на 60% от капитала на дружеството ще бъдат на разположение на новия собственик. Като отчитат този факт, експертите преценяват, че цената на Пампорово АД ще скочи доста над 5 млн. щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във