Банкеръ Daily

Общество и политика

В правната комисия настъпи хаос при гласуването на извънредните мерки

Анна Александрова и Данаил Кирилов

Депутатите от правната комисия на парламента се оказаха неподготвени за гласуването на законопроекта за мерките при извънредно положение. Те трябва да обсъдят на второ четене норматива и направените от народните представители предложения към неговите текстове. Сред присъстващите е и правосъдният министър Данаил Кирилов.

Докладът по законопроекта не е добре систематизиран и някои от членовете на комисията се оплакаха, че дори не могат да следят какво се гледа и гласува. Настъпи объркване и смут още при гласуването на предложенията на ВМРО, внесени от зам.-председателя на партията Искрен Веселинов. Някои депутати не можеха да се ориентират дали се гласува за промяна в конкретен член или за добавяне на нов член.

Малко преди началото на заседанието работната група предварително разгледа проекта, но нейните компромисни формулировки и допълнения са включени в отделен доклад. Само дето народните представители не разбраха, че разглеждат едновременно и двата доклада.

"В извънредно положение сме!", заяви шефът на комисията Анна Александрова от ГЕРБ. Тя се опита да успокои колегите си, че по време на работа ще успеят да схванат ритъма на гласуване. Това обаче не се случи.

Заседанието продължи хаотично и час след започването му Данаил Кирилов поиска да бъде даден един час почивка за ориентация. Шефката на комисията се възпротиви с аргумента, че за един час няма кой да напише по-добри текстове. Но след настояването на правния министър все пак склони и даде почивка до 15 часа.

Парламентарната група на БСП се възползва от нея и даде брифинг. Социалистите изказаха възмущението си от организацията и подчертаха, че не може кратките срокове да бъдат оправдание за хаотично написания доклад. Депутатът от левицата Филип Попов изтъкна, че между първо и второ четене колегите му от ГЕРБ са пренаписали целия проектозакон, като същият текст имал и докладът на правната комисия. Никъде обаче не фигурирали внесените в сряда предложения.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във