Банкеръ Daily

Общество и политика

В последния брой на "БАНКЕРЪ" четете:

Лихвените алпинисти останаха без шерпи

В този така обвързан финансов свят (въпреки  че звучи много примамливо да говорим за капсуловани пазари у нас) няма как да вдигнем лихвите у нас по собствено желание. Причината е,  че са много ниски - депозантите губят, а длъжниците може да се развратят. На този фон просто няма как. А нашите лихвени алпинисти не могат без своите "шерпи". Колкото и обидно да прозвучи за тях  -  в случая става дума за Федералния   резерв на САЩ и Европейската централна банка. Те са тези, без чиято решаваща помощ лихвените ни алпинисти не могат да тръгнат по пътя нагоре. Повече – в „БАНКЕРЪ“.

Банкомати отхвърлят новата столевка

Вече повече от три месеца, новата столевка, която БНБ пусна в обращение на 18 декември миналата година,  не влиза в банкоматите. АТМ устройствата я разпознават като фалшива и я връщат. Става дума за депозитните банкомати, чиито брой се увеличава в геометрична прогресия. В страната машините за теглене на пари са над 5000. По данни на Борика в края на 2018 г. регистрираните в система "БОРИКА" АТМ устройства са 2 960 броя, като близо 8% от тях са депозитни - т.е около 250.  Запозвайте се с темата в последния ни брой!

Двуликата опозиция: разярен бик и умряла лисица

По всичко личи, че изборите за Европейски парламент ще се превърнат в епитаф на "ерата ГЕРБ". Неизбежната развръзка бе силно ускорена от скандалите за корупция и злоупотреба с власт, както и от невероятно неадекватното, арогантно поведение на управляващите. При това положение погледите разбираемо се обръщат към парламентарната опозиция - БСП и ДПС. Не че тя предлага кой знае каква алтернатива, но е ясно, че - поне за момента - други претенденти няма. Прочетете в „БАНКЕРЪ“.

Докога народът ще финансира загубите на НЕК?

Въпреки опитите на държавата за стабилизиране на енергетиката общественият доставчик НЕК продължава да генерира загуби. Трупа ги от години, затова едва ли е голяма изненада, че и 2018-а компанията е "на червено" с над 115 млн. лева. Оправданието е, че загубата идва основно от загубеното арбитражно дело срещу "Уорли Парсънс" за АЕЦ "Белене". В интерес на истината - през 2017-а НЕК все пак успя да постигне, макар и съвсем скромна, счетоводна печалба от 135 хил. лева. Сега обаче е подала поредното си искане за поскъпване на тока пред Комисията за енергийно и водно регулиране. Нещо повече, поискала е увеличение на цената на електроенергията с близо 20% за регулирания пазар. Вижте в последния брой!

Ангелкова се прави, че я е навалял дъждът

Подаваните оставки в управляваощатя партия  са напът да зарият с хартия бюрото на министър-председателя Бойко Борисов, но се задават и нови.  Някои от неговите "придворни" обаче все още  успяват  да задържат постовете си, макар  че и техният ред наближава. Такъв е примерът с министъра на туризма Николина Ангелкова, която от години е обект на присмех. Любовта й към околосветски пътешествия  и селфита с прочути актьори  я превърна в един от най-комичните образи на правителството на Борисов.  Докато публиката  иронизираше действията и обаче, тя методично и безапелационно успя. Вижте в любимия ви вестник!

Facebook logo
Бъдете с нас и във