Банкеръ Daily

Общество и политика

В понеделник у нас започва втората фаза на ваксинацията срещу COVID-19

"Отчитаме изключително добра тенденция от въведените противоепидемични мерки в страната, като това рефлектира върху използваемостта на болничните легла на национална база." Това обяви на редовния брифинг за разпространението на COVID-19 у нас министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. "Наблюдаваме ръст в броя на на медиците, желаещи да се ваксинират", отчете още той.

Новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 535 при направени 7570 теста. Това означава, че положителните проби са 7% от всички изследвани. С PCR са установени 341 от инфектираните, a 194 - с бърз антигенен тест.

През последното денонощие са ваксинирани 1258 души и така общият им брой е 17 038. Днес в „Майчин дом“ започна и имунизацията с ваксината на „Модерна“.

"Това доверие, което се изгради между нас и нашите съграждани, доведе до няколко важни резултата. Мое дълбоко убеждение е, че там, където свършва информацията, започва страхът. Неслучайно една от главните ни цели е българските граждани да бъдат най-информираните в Европейския съюз. Неслучайно и благодарение на този стремеж здравните власти да дават пълна и правдива информация", подчерта Ангелов.

За последните 14 дни в Европейския съюз страната ни се нарежда на 9-о място по смъртност и на 27-мо по заболеваемост, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

У нас областите с най-висока заболеваемост са Враца, Варна, Плевен, Русе и Кюстендил. Най-ниско е разпространението на заразата в областите Разград, Търговище, Кърджали.

"Само заедно ще излезем от тази битка, и колкото повече си помагаме, толкова по-бързо тази пандемия ще остане спомен", каза още здравният министър. В понеделник започва втората фаза на ваксинация според националния план, съобщи той.

Следващата седмица, със заповед на здравния министър, ще бъде възстановено част от практическото обучение за ученици и студенти. Списъкът на дейностите, които не могат да се провеждат в електронна среда, ще бъде изготвен заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев.

Възстановява се плановият прием в лечебните заведения, както и плановите операции, но при постъпване в болница, задължително условие ще е наличието на отрицателен PCR тест. 

"Мисля, че политиците трябва малко да спрат да експлоатират темата за изборите. Те ще дойдат, но ако продължим да мислим само за тях и забравим за здравето на хората, ще трябва направо да избираме нов народ. Нагледахме се на политици, които решават проблемите на определени групи. Но сега дойде време да се погрижим за всеки един български гражданин", изтъкна здравният министър.

Той коментира и случая в с общинските съветници в Сандански, които бяха ваксинирани преди лекарите. Изпълнителният директор на болницата не е спазил изискванията на ваксинационния план, поясни Ангелов. Лечебното заведение е общинско и министърът на здравеопазването няма право да извършва кадрови промени. "Ако зависеше от мен, още днес щях да съм освободил директора", посочи министърът.

Стана ясно, че освен общинските съветници, е бил ваксиниран и роднина на шефа на болницата. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във