Банкеръ Weekly

Общество и политика

В ПОЛИТИКАТА У НАС ФУНДАМЕНТАЛИЗМЪТ Е СЪЩО ТОЛКОВА СИЛЕН, КОЛКОТО И В РЕЛИГИЯТА

Г-жо Поптодорова, след учредителния си конгрес Евролевицата навлезе в нов етап от своето съществуване. Как преценявате неговото начало?


- По единствено възможния начин - положително, но това е предизвестен отговор. След провеждането на учредителната конференция на формацията преди една година и след участието ни в парламентарните избори насочихме усилията си към структуриране на Евролевицата като партия. Така че конгресът, който се проведе, е естествен завършек на тази подготвителна фаза.


На пръв поглед отношенията в Евролевицата изглеждат идилични. Наистина ли няма никакви идейни или междуличностни конфликти в партията?


- Вероятно наистина сме създали впечатление за идиличност - особено по време на форума. В това няма нищо странно - първият конгрес трябваше да обедини носителите на идеята за създаване на партията и да постави рамката й, а по основните принципи нямаме разногласия. Според мен съществуват няколко основни характеристики, на които Евролевицата трябва да отговаря - пълна еманципираност от догмата и идеологическата ограниченост, без превръщане на идейната принадлежност в религиозен ритуал, търпимост и толерантност. Ние заявяваме своя отказ от всякакъв политически фундаментализъм. Според нас собственото легитимиране не може да се осъществява чрез делигитимиране на опонента. Ето защо нямаме намерение да търсим себе си в противопоставянето с другите. Това е съвършено нова политическа култура.


Вашата партия обяви националната сигурност, външната политика и борбата с престъпността за зони на консенсуса. Означава ли това, че амбицията ви е да бъдете нещо като парламентарен диспечер?


- Не. Евролевицата има скромната амбиция да пренесе в българската политика правила, които отдавна действат в европейската. В демократичните общества именно тези сфери са посочени като консенсусни. Няма европейска държава, в която смяната на едно правителство да предполага промяна на стратегията по тези три пункта. Ние искаме да се определи точка, от която няма връщане назад. Това е един своеобразен рубикон, който България трябва да прескочи, а ние все не успяваме да го направим. Доказателство, че не сме успели са осемгодишните изпитания за обществото у нас и драстичното преобръщане на административни пластове.Това е непознато в цивилизования свят. Страната ни се нуждае от постигане на една базисна стабилност, при която промените във властта няма да означават качествено нова политика по проблемите, поставени в зоната на консенсуса.


Очевидно такава стабилност липсва поради нетърпимостта, която съществува между политическите сили у нас?


- Да. Аз неслучайно говоря за политически фундаментализъм. В религиозен план това понятие означава недопустимост на друга религия от страна на тази, която господства. Означава отказ да приемеш иновереца. У нас политическите партии се преследват така, както религиозният фанатизъм е преследвал иноверците. В политиката фундаментализмът е също толкова силен, колкото и в религията.


Как бяха възприети от Евролевицата думите на Ахмед Доган за необходимост от коалиционно правителство?


- Ние имаме напълно ясна и добре известна позиция относно политическата конфигурация. Очевидно е, че в този момент няма обществена нагласа за подобни промени. Те са невъзможни и от чисто технологична гледна точка при това парламентарно съотношение. Евролевицата смята, че коалиционно правителство не може да бъде съставено само за да се противостои на СДС. Ние имаме свои критики към маниера на сегашното управление и сме ги заявили достатъчно ясно. Не бива да се използва антагонистичният елемент, за да се гради ново управление. При такъв подход всяка коалиция би била обречена. Необходима е същностна мотивация. Лично аз предпочитам да говоря за програмно правителство, ако става въпрос за следващо управление. Мисля, че шансовете на едно коалиционно правителство трябва предварително добре да се преценят. В Румъния коалиционното правителство се разпадна, въпреки че формулата му изглеждаше обещаваща и разполагаше с висок кредит на политическо доверие. Учейки се от собствения си опит и от този на другите, ние сме длъжни да бягаме от еуфоричното и често самоцелно следване на определена схема. В името на най-доброто за страната ни решение е необходимо да пренебрегнем политическия егоизъм.

Facebook logo
Бъдете с нас и във