Банкеръ Daily

Андрей Гюров:

В политиката не може да приемаме нещата лично, не сме дошли за лична облага

Няма нищо в моята биография, от което да се срамувам или да крия. Влизайки в политиката, трябва да сме наясно, че не можем да приемаме нещата лично, защото не сме дошли за лична облага. Това заяви пред БТВ председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

Той бе категоричен, че няма връзка между изплащането на парите на пътните строители и процедурата за избор на управител на БНБ и допълни, че в случая не може да се говори за "отмъщение".

"Когато започна процедурата, поддържахме тезата, че тази процедура трябва да стартира, когато имаме готовност за обща кандидатура, защото това е една важна позиция за държавата. Като профил и тип човек търсихме някого, който да няма обвързаности с банковата система и да не е пял "Назад, назад, моме Калино" на банкерски сбирки", коментира той, визирайки бившия гуверньор на БНБ Иван Искров, който преди време изпълни народната песен, прегърнат с бившият председател на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев.

"Като такъв профил преценихме, че моята кандидатура отговаря на тези изисквания'', посочи той.

"Не може да казваме, че няма проблем и после една от най-големите банки в страната да фалира (КТБ, бел. ред.) и да платим 4 млрд. лева от джоба си и последвалото разграбване след нейното фалиране. Отделно от това знаете и за проблемите в ББР, които ги имаше – огромни кредити за фирми без никаква история. Ако имахме добре действаща централна банка, тези неща нямаше да се случат'', каза още Андрей Гюров.

На въпрос какво мисли за идеята за връщане хартиените бюлетини, депутатът от ПП я определи като "екстравагантна".

"Процесът с машинното гласуване беше изключително улеснен и много добър, броят на недействителните бюлетини и проблемите с манипулирания вот не съществуваха. Машините се доказаха като един добър начин за гласуване. На 99% от ПП няма да подкрепим такъв закон за връщането на хартиените бюлетини", заяви Гюров.

По темата с инфлацията председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" увери, че коалицията работи върху пакет от мерки, които да облекчат инфлационния шок, за да може гражданите да посрещнат по-леко увеличението на цените.

"В най-кратко време ще излезем с конкретни решения'', каза той.

По отношение на последните социологически проучвания, които показват спад на доверието в ПП, Андрей Гюров обясни, че данните не ги притесняват.

"Нашата партия все още няма твърдо ядро. Но мисля, че все още задържаме първото място", заяви в заключение той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във