Банкеръ Daily

Общество и политика

В Плевен изпращат 106-ма военнослужещи за операцията „Алтеа”

В Плевен с тържествен ритуал ще изпратят българския контингент за участие във военната операция „Алтеа” на Европейския съюз.

Той ще започне от 10.30 часа на площад "Възраждане" пред параклиса мавзолей "Свети Георги Победоносец".

След специална подготовка за Босна и Херцеговина, където ще се проведе операцията, заминават 99 мъже и 7 жени. Национален командир е полковник Красимир Ценов - заместник-началник на отдел "Логистика" на съвместното командване на силите.

Основната част от българския контингент е сформирана от Четвърти механизиран батальон от състава на Единен център за начална подготовка в Плевен. Допълнен е с военнослужещи от Карлово и Пловдив.

Участието на българските военнослужещи в операцията на Европейския съюз "Алтеа" е в изпълнение на решение на Министерския съвет.

В периода от 21 до 23 юни 2022 г. контингентът беше сертифициран за участие в състава на междинния регионален резерв на военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина "Алтеа" по стандартите на Съюзното командване по операциите и получи оценка "Боеготов".

Той ще застъпи в дежурство в междинния резерв на операция "Алтеа" до 30 юни 2023 г. като приеме изпълнението на задачите от своите колеги, които се предислоцираха през март тази година в база "Бутмир" в град Сараево, Босна и Херцеговина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във