Банкеръ Daily

Общество и политика

В петък депутатите ще дебатират по вота на недоверие

Дебатите в парламента по внесения от левицата вот на недоверие за провал в политиката в областта на околната среда и водите ще се състоят в петък. Това предвижда първата точка от дневния ред на Народното събрание за последния пленарен ден от седмицата.

Освен дебата по вота в петък е предвиден редовен парламентарен контрол.

Вотът на недоверие беше внесен от БСП в деловодството на Народното събрание в понеделник. Конкретните обвинения са свързани с водната криза в Перник, мръсния въздух и внесения нелегално боклук от Италия. А мотивите за обвиненията са 40 страници.

От БСП обсъдиха в парламента мотивите с извънпарламентарните политически сили АБВ и "Движение 21".

До момента в парламента левицата получи подкрепата единствено на ДПС. Депутатите от "Воля" поискаха време за размисъл, а независимите депутати от "Атака" не уважиха поканата за разговори със социалистите.

Засега гласовете срещу правителството са общо 104. Без "Воля" и независимите депутати вотът няма да бъде успешен.

След като вотът бъде внесен, разискванията по проекта за решение трябва да започнат не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението, а гласуването на проекта за решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията. За да мине вотът на недоверие обаче, за него трябва да са гласували повече от половината от всички народни представители.

При отхвърляне на предложението ново предложение не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във