Банкеръ Weekly

Общество и политика

В парламента редят пасианса с търговете

Изненадващ щурм за гласуването на второ четене на поправките в Закона за обществените поръчки предприеха народните избраници. Макар да стана ясно, че заради европейските изисквания трябва да се подготви изцяло нов закон, с което вече се е захванала Агенцията за обществени поръчки, депутатите от управляващото мнозинство отхвърлиха всички призиви за отлагане на гласуването. И въпреки дългата редица от други законопроекти, чакащи за разглеждане, предпочетоха да обърнат внимание именно на публичните търгове. Нелепото е, че от цялото това бързане няма да има особен смисъл, тъй като измененията ще започнат да се прилагат едва след първи октомври.


Така или иначе, за два дни работа парламентът успя да отметне едва една трета от текстовете и одобряването ще продължи и идната седмица. Очаквано най-големи спорове предизвика предложението на червения депутат Борислав Гуцанов в определени случаи да могат да се възлагат поръчки без конкурс. Става въпрос за т.нар. in house търгове, които през 2011-а и правителството на ГЕРБ се опита да въведе, но се отказа заради острата негативна реакция на работодателските организации, Комисията за защита на конкуренцията и Сметната палата. Критични становища на браншовиците имаше и този път, само че с гласовете на БСП и ДПС (които преди две години бяха против) тази привилегия бе одобрена.


Преди гласуването депутатът от ГЕРБ Емил Радев заяви, че така се отваря широко вратата за злоупотреби. "Комбинацията от тези норми сваля публичния контрол, а и контрола на гражданите. Всички позитивни промени - договорите да се виждат, документите да се качват в интернет, стават безсмислени, тъй като контрактите по линията на in house търговете ще останат на тъмно", каза Радев. Освен това заради поправката частният сектор нямало да може да участва в усвояването на публични средства. Съпартийката му Лиляна Павлова пък изтъкна, че с тази възможност държавата може да възложи без какъвто и да е конкурс на дружеството си ГУСВ строителството на магистрала "Струма", а то от своя страна да преразпредели под масата стотиците милиони на други частни фирми, тъй като няма капацитет да реализира проекта.


Друга гореща точка се оказа идеята експертите, които изготвят условията за обществените поръчки и правят оценката на проектите, да се избират с жребий. Според опозицията този подход ще забави значително провеждането на процедурите, тъй като случайният подбор няма да може да отчете дали дадения специалист е свободен в конкретния период. Ще се увеличат значително и разходите, защото възложителите ще трябва да покриват и командировъчните. А и засега няма достатъчен брой такива експерти, регистрирани в списъците на Агенцията за обществени поръчки.


Без спорове обаче депутатите решиха за всяка новооткрита обществена поръчки да се праща съобщение до медиите. Така ще бъде пресечна възможността някои изпълнители тъхомълком да провеждат процедури и да сключват договори, без никой да разбере.

Facebook logo
Бъдете с нас и във