Банкеръ Daily

Общество и политика

В парламента отново се стигна до физическа саморазправа

В пленарната зала на Народното събрание отново се стигна до блъскане и размяна на реплики между депутатите. Хамид Хамид от ДПС блъсна Настимир Ананиев от ПП. Наложи се председателят на парламента Мирослав Иванов да прекъсне заседанието и да обяви 20 минути почивка, за да се успокоят страстите.

До напрежението се стигна още в самото начало на заседанието. То започна с декларация на "Възраждане". Поводът беше вчерашният протест в подкрепа на отстранения председател на Народното събрание Никола Минчев. Тогава протестиращите се обявиха срещу опозицията и я обвиниха, че умишлено дестабилизира управлението на държавата. Имаше скандирания "Мафия". Наложи се полиция да придружава депутати от опозиционните партии, в това число и от "Възраждане", за да могат да излязат от сградата на парламента. В декларацията лидерът на националистическата партия Костадин Костадинов направи аналогия с Майдана в Украйна. "Вчера станахме свидетели на опит за майдан. Това, което се случи там, може да се случи и тук. Опитчето за това не се получи, защото майдан се прави с мъже, а не с платени соросоиди - спонтанно организирани хора със спонтанно донесени от тях спонтанно нарязани тръби, спонтанно донесени камъни. Вчера ясно се видя кой кой е. Ясно се видя кой изпитва страх от своя народ. Предстои дебат за вота на недоверие. Ще има и гласуване. Нека да не допуснем тази фашистка измет, нека да не допуснем тези платени да дойдат да ни отнемат държавата", каза Костадинов. Той призова всички противници на "платените служители на американското посолство" да дойдат в деня на дебатите за вота на недоверие пред Народното събрание. 

След Костадинов на трибуната се излезе Явор Божанков от БСП. "По Костадинов хвърляха стотинки вчера, не копейки. Когато говори за протестиращи, които са дошли тук и говори за организация – това е човекът, който кара тук хора с автобуси, с платен транспорт", посочи социалистът. Той нарече лидера на "Възраждане" "следващия Волен Сидеров" и добави, че хората са видели как "Възраждане" гласува с ДПС.

От "Демократична България" и БСП определиха като недопустими думите  "фашистка измет" и поискаха Костадинов да бъде наказан.

Започнаха да се чуват подвиквания в залата. Изведнъж депутати се скупчиха на едно място. А Хамид Хамид от ДПС блъсна Настимир Ананиев от ПП и за малко не го повали на земята.

Facebook logo
Бъдете с нас и във