Банкеръ Daily

Борис Попиванов:

В парламента наблюдаваме стрелба с горещи картофи

"В Народното събрание наблюдаваме стрелба с горещи картофи. Стрелба, в която основният въпрос е кой ще се откаже пръв и ще бъде обвинен, че играта не се е състояла заради него".

Това каза политологът доц. Борис Попиванов и подчерта, че партиите чувстват две основни притеснения.

"Едното е, че ако влязат в неразбираема коалиция, избирателите им ще ги накажат след това. Другото е, че ако не влязат в коалиция, избирателите отново ще ги накажат. ... Интригата е кое от двете притеснения ще надделее, ще успеят ли да сглобят правителство, или ще вървим към поредни предсрочни избори", обясни той пред БНР.

Според доц. Попиванов най-силно желание за предсрочен вот има "Възраждане", но допусна това да е цел и на "Продължаваме промяната", защото имат очакване на следващи избори да са първа политическа сила.

"Хартиената бюлетина няма как да окаже влияние на гражданите да гласуват. Технологията никога не може да бъде мотивация за вота. Системно намаляващият брой гласоподаватели не се дължи на машинното гласуване, а на това, че хората не вярват на офертите и листите, на партийните ръководства и темите, които им предлагат. Затова не гласуват, а не защото са притеснени от машините в избирателните секции", коментира политологът във връзка с идеята за връщане на гласуване и с хартиена бюлетина.

По думите му е трудно да се предположи дали мнозинството за хартиената бюлетина ще се превърне в мнозинство за сформиране на редовен кабинет.

Доц. Попиванов подчерта, че спорът за бюджета на държавата се е свел до това кой да го внесе в парламента, а не какви политика да има в него.

"Големите въпроси за следващите няколко години изцяло отсъстват от разговора, а фокусът попада на конюнктурата и на злобата на деня", допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във