Банкеръ Daily

Радан Кънев

В опитите да използват "чука", управляващите се удариха в капачката

Чукът не помага да танцуваш, ако се удряш в коляното. Чукът и танцът, така е известна възприетата от 90% от демократичните правителства стратегия за борба с COVID-19. Налагат се строги мерки („чукът“) за социална дистанция, които дават време на властта и здравната система да се подготвят за реалната борба с вируса и възможност за връщане към един по-нормален начин на живот („танцът“) - тестване, проследяване, изолиране на инфектираните и контактните, лечение. "Чукът" сам по себе си не може да пребори пандемията - той осигурява време и ресурси за реалната борба. Това е коментарът на евродепутата Радан Кънев на европейските мерки срещу пандемията. 

"Случаят със самолета от Амстердам, изцяло пълен с контактни лица, които бяха оставени да се разпръснат безконтролно, показва, че у нас "Чукът" не се използва по предназначение. Времето - вече 50 дни (!) - не е използвано за ефективни мерки за тестване, проследяване и лечение. В действителност, мерките за социална дистанция бяха използвани само за сплашване на гражданите, заграбване на власт и трупане на политически дивидент от управляващите. И сега положението е тревожно - хората са вече изморени от мерките, икономиката е на ръба на срутване, спестяванията на семействата и фирмите - изхарчени или силно намалели. Силите ни, като общество, да удържаме мерките без честен диалог с властта и без ясна перспектива за следващите стъпки - и медицински, и икономически, са пред изчерпване. Изчерпва се и основният ресурс - доверието в правителството и щаба", коментира Кънев.

Според него реалната работа явно тепърва трябва да започне. "По-добре късно, отколкото никога. Боя се, обаче, че в опитите да използват "Чука" за политически PR, управляващите няколко пъти се удариха в капачката. И сега им е трудно да "танцуват", казва още евродепутатът.

По-рано Радан Кънев коментира, че едно от най-тревожните проявления на кризата е овълчването на дебата в социалните мрежи.

"Това не е Левски срещу ЦСКА, картината не е черно бяла. И преди всичко - няма нито смисъл, нито полза от взаимни обвинения. Всички ние знаем твърде малко и всяко мнение има своето основание. И всеки има право на мнение. Отговорност на властта е да прави избор какви мерки са най-подходящи, да информира, да разяснява, да убеждава. Но преди всичко - отговорност на властта е да не разделя, да не настройва един българин срещу друг, да не опитва да трупа актив от трагедия, да не използва естествения страх и напрежение за сплашване", смята той.

Според евродепутата нашата отговорност е първо да се информираме, да оценим риска за себе си и семействата си, да преценим ограниченията, които сами си налагаме. И после - да спазваме официалните ограничения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във