Банкеръ Daily

Общество и политика

В около една трета от частните болници има разкрити COVID отделения

В поне 40 от около 120 частни болници в България вече има разкрити COVID отделения. Това съобщи Красимир Грудев, председател на Управителния съвет на Националното сдружение на частните болници. Коментарът му е по повод заповедта на здравния министър Костадин Ангелов, според която във всяко лечебно заведение в страната поне 10 на сто от леглата трябва да бъдат приготвени за пациенти с коронавирусна инфекция в областите в червените зони на заболеваемост.

Вчера здравният министър обясни, че директори на болници бойкотирали заповедта му, въпреки че той бил създал организация.

„Много от частните болници са специализирани или малки, затова нямат специалисти за лечение на болни с COVID-19 - инфекционисти, епидемиолози, реаниматори. И да приемат такъв пациент, не са компетентни да лекуват такова заболяване“, обясни Грудев пред БНР. Той допълни, че лекарите са притеснени, че трябва да лекуват пациенти без да имат необходимата компетенция за това.

"Това е еднакво пагубно и за пациента, и за самите лекари, които няма да оцелеят психически, защото са допуснали да почине болен. Отказът на някои болници е признак за отговорност, а не за безотговорност“, каза още председателят на УС на Националното сдружение на частните болници.

От Сдружението предлагат да се определят няколко болници, които да бъдат само за COVID пациенти и в тях да се концентрират усилията на различни специалисти.

Заети са 41% от леглата за активно лечение в болниците.

Националната здравноосигурителна каса има сключени договори с лечебни заведения за болнична помощ (ЛЗБП) в цялата страна общо за 48 865 легла за активно лечение. Това съобщиха от НЗОК. От бройката са изключени психиатричните легла. 
 
Към 1 ноември 2020 г. от информационната система на НЗОК е видно, че от общия брой договорени легла са заети 20 224 (41%), в това число от пациенти с COVID-19 – 2309 (4,7%). Незаетите към горната дата легла за активно лечение са 28 641 (59%). От здравната каса заявиха, че ще се  извършва контрол на заетостта на леглата в рамките на ниво лечебно заведение (т.е. на база на общия брой договорени легла, за които лечебното заведение има сключен договор с нея), а не както досега на ниво отделение и структури в съответната болница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във