Банкеръ Weekly

Общество и политика

В ОДС ВЕЧЕ РЕДЯТ ЛИСТИТЕ

След месеци лутане, недомлъвки, предложения и предположения в крайна сметка пак надделя волята на Иван Костов и СДС и Народен съюз ще излязат с общи листи в предизборната кампания в началото на лятото. Коалицията ОДС запазва фирмата си. Всички параметри на новото споразумение тепърва предстои да бъдат уточнени, но този път на равна нога в него може би ще участват и БСДС на Йордан Нихризов и НДПС на Гюнер Тахир. Въпреки че не отричат категорично възможността в новата формула на ОДС да влезе и ДПС, сините не залагат твърде много на този вариант. По всичко личи, че участниците в предизборната коалиция вече са набелязани и сред тях няма да попаднат тези, които напуснаха парламентарното мнозинство преди края на мандата.
С отчетния Календар на най-значимото от постигнатото при управлението на ОДС сините на практика поставят основата и на бъдещата коалиционна политика. Според обясненията на Иван Костов календарът ще бъде предложен за обсъждане и оценка на всички партии, присъстващи в сегашното управление и поканени да се включат и в новия съюз.
Решението ОДС да се яви с единни листи в парламентарната надпревара има немалко противници както в сините редици, така и сред членовете на БЗНС-Народен съюз. Противно на убеждението на Костов, че ако играе самостоятелно, Народен съюз може и да изпадне от следващото Народно събрание, голяма част от земеделците имат самочувствие, че сами биха спечелили повече гласове, отколкото в толкова тясна обвързаност със СДС. Все пак рискът да се провери кой е прав би бил неоправдано голям, преценяват привържениците на премиера, и затова са готови на някои отстъпки пред Анастасия Мозер и Александър Праматарски. Отстъпчивостта на сините лидери няма да е чак толкова голяма, че да се стигне до промени в сегашния кабинет, при които и земеделската шефка да стане вицепремиер. Затова пък Костов и Екатерина Михайлова очевидно са се съгласили да дадат на Народен съюз по-голям брой избираеми места в общите листи. Освен това новото предварително споразумение, изглежда, ще обхваща и ангажименти за попълване на министерските кресла, ако коалицията получи мандат за управление. Много е възможно на Анастасия Мозер да е обещано вицепремиерско място за август или септември, когато ще се гласува новият кабинет.
Програмата-максимум на ОДС за предстоящата парламентарна надпревара е коалицията да спечели абсолютно мнозинство и да състави правителство без необходимостта от чужда подкрепа. Ако депутатите им обаче не достигнат, ще се наложи да търсят сътрудничество с Евролевицата или ДПС, които поне на този етап имат почти еднакво скромни шансове да влязат в 39-ото Народно събрание. В сините среди искрено се надяват, че дотам няма да се стигне. След като позициите на Христо Бисеров и Евгений Бакърджиев за по-широка коалиционна политика не успяха да намерят достатъчно подкрепа в СДС, сега партията ще трябва да мобилизира силите си да събере максимално необходимия й брой точки в този доста тесен коалиционен формат.
Предизборният щаб този път ще оглави лично Иван Костов, като в схемата му ще влязат всички членове на Националния изпълнителен съвет. Дейността им ще бъде подпомагана и от създадения неотдавна Център за политически анализи и стратегии и от още няколко отдела, формирани специално, за да работят за каузата. Причината да се бави формирането на щаба са все още прекалено многото ангажименти на премиера в държавното управление. Разбира се, с включването си в предизборната кампания министър-председателят ще трябва да излезе в отпуска, както повелява конституцията на страната. Засега не се налага той да прави специален избор за свой заместник. В действащия в момента кабинет Петър Жотев е единственият вицепремиер и при отсъствие на шефа си той поема задълженията му. Търсенето на нова кандидатура за заместник на Костов по време на предизборното състезание може да се наложи единствено ако по здравословни или други причини тогава Жотев няма да е в състояние да се справи със задачата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във