Параграф22 Daily

Общество и политика

В очакване сме на засилваща се бежанска вълна

Бежанският натиск по българо-турската граница се увеличава, контатира служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който инспектира границата в района на Елхово. "Мигрантският натиск на българо-турската граница е засилен, очакваме да нараства и сме готови да противодействаме. Засега няма основания за притеснение", заяви Демерджиев.

За същия период на миналата година миграционният натиск се е увеличил близо 6 пъти, а съпоставено с миналия месец - около 24%. За първите седем месеца на годината е имало над 60 000 опита да бъде преодоляна границата, предимно от бежанци от Сирия и Близкия Изток.

"Запознахме се със ситуацията и проблемите. Засега няма никакви основания за притеснение. Наличните сили се справят. Има командировани около 860 човека от вътрешната част на страната - полицейски сили, които подпомагат на Гранична полиция. Внимателно, ежедневно следим картината и ако има промяна, сме готови да реагираме с допълнителни сили и с промяна в организацията", каза Дерменджиев. Към днешна дата не се налагат допълнителни части, но ако има промяна, ще реагираме незабавно. Динамиката на събитията налага ежедневно да следим тези процеси, допълни той.

Според Дерменджиев оградата е в добро състояние, техническите съоръжения са изправни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във