Банкеръ Weekly

Общество и политика

В очакване на филма "Парламент"

Парламентът още не е започнал същинската си работа, а депутатите вече единодушно решиха, че ще си правят телевизия. Колко ще струва тя на данъкоплатеца, няма ли БНТ да реагира остро на намерението да я задължат да дава безплатно сигнала на кабелните оператори, изглежда, е дребна подробност за законотворците. Важното е да си осигурят за постоянно сцената за личната им и безподобна изява.

Представете си само какво ни очаква: сутрин пием кафето си вкъщи с депутата Х, следобедните блокове ни показват надълго и нашироко позицията по някакъв казус на избраника У  и Z, а през час ни втълпяват как след конструирането на правителството Европа и светът ни аплодират безспир... И на това отгоре през цялото време ще ни прожектират по отделен канал мъдрите изказвания на депутатите, за което  държавата ще трябва да се бръкне дълбоко в джоба си. Специалисти твърдят, че ще са необходими поне 10 милиона лева за създаването на нова програма. Парите ще са необходими за подготовката на отделни рубрики извън преките предавания от Народното събрание. А ако народните представители принудят БНТ и да продуцира новия тв-канал,  ще се наложи да се предвидят средства и за излъчването му през мултиплексите и съответно за назначаване на работа на още служители.

Интересното е, че след предложението на депутата от АБВ Светослав Белемезов за новата телевизия шефът на временната комисия за изработването на проектоправилника на парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ бе безсилна да аргументира необходимостта от нея. Оказала се в небрано лозе, тя викна служител на пресцентъра, който след кратка справка отсече: "Може! Стига да се намерят пари." Първо, представете си как точно Атанасова ви говори примерно цял час от екрана, и второ, та нали точно за парите иде реч. Хем ни обясняват, че държавата е с продънен портфейл, хем оставаме с впечатлението, че с поредното си недоносено решение колегите на Бат Сали са измислили вкупом как да разпределят едни пари измежду свои хора.

Уважаеми господа политици, може би е редно да питате поне тези, които са ви избрали, дали искат да гледат "документалния ви филм". Все пак заседанията на Народното събрание и сега могат да се гледат онлайн, а отскоро за това е въведено и мобилно приложение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във