Банкеръ Daily

Страхил Делийски:

В общественото съзнание изборите са нещо, което се фалшифицира

"В общественото съзнание изборите са нещо, върху което може да се упражнява някаква манипулация, което почти задължително е да бъде фалшифицирано, а не си представяме изборите като инструмент за реализиране на политическо представителство". Това каза политологът Страхил Делийски в коментар на казуса с допълнителните машини за гласуване и възникналите съмнения, че те ще служат за манипулиране вота.

Той подчерта, че политиците сами си избират как да обговарят изборите и този начин (сравняване с т.нар. костинбродска афера - б.р.) води до срив в доверието в политическата система.

"Подобен тип предизборни факти и събития водят до разочарование и отказ от гласуване", коментира Делийски.

По думите на политолога същинският проблем пред политиците е ниската избирателна активност.

"Големият проблем на партиите не е това кой ще има повече гласове, а това, че те все повече функционират в една непредставителна система, която не може да произведе убедителен резултат за повечето български граждани. И вместо в кампанията да се фокусират към собствените си агитки посредством инструменти като афери, компромати и т.н., политиците би следвало да се фокусират върху нивото на представителност на своите политически предложения", обясни пред БНР той.

Според него политическите партии са се затворили в своите агитки и приемат изборите като състезание. "Но какво от това, дори и да спечелиш, ако нямаш ресурса да произведеш мнозинство, което е приемливо за голяма част от избирателите", допълни политологът. 

Страхил Делийски посочи като парадокс това, че партиите се страхуват да заемат позиция по някои въпроси, защото се страхуват да не загубят вече готови свои избиратели, въпреки че заемането на позиция може да им донесе нови гласове.

"Това блокира политическия процес. Гласоподавателите са инструментализирани, те не са в основата на мисленето за политическо представителство", посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във