Банкеръ Weekly

Общество и политика

В НОВОТО НАДДАВАНЕ ЗА БИОХИМ ЩЕ УЧАСТВАТ И СТАРИТЕ ИГРАЧИ

Мениджърите на НЕФТИНВЕСТБАНК очакват вицепремиерът Петър Жотев да определи дата и час, в който ще разговаря с тях. Срещата бе поискана веднага, след като на 27 юли съветът на директорите на Банковата консолидационна компания обяви, че отхвърля офертата на НЕФТИНВЕСТБАНК. Както е известно, три месеца по-рано тя получи от консолидационната компания статут на предпочитан купувач на БИОХИМ.


На 31 юли изпълнителните директори на НЕФТИНВЕСТБАНК са написали писмо до Петър Жотев, в което излагат несъгласието си с въпросното решение и искат среща с него. Вестник БАНКЕРЪ научи, че ръководството на НЕФТИНВЕСТБАНК е изразило готовност да подсигури данни за всички акционери на банката, включително и за офшорните фирми, стига БНБ и БКК да поискат официално подобна информация.


До момента нито Централната банка, нито консолидационната компания са настояли с официално писмо да научат кои са собствениците на фирмите акционери в НЕФТИНВЕСТБАНК. БНБ поиска от нас да предоставим всички документи, които се изискват по Наредба N2, за получаване на разрешение за сливане на две банки. Това са най-вече баланси и финансови отчети на акционерите на банките и декларации за произхода на капитала. Тези документи ние предоставихме. Но в наредбата никъде не пише, че ако иска да купи БИОХИМ и след това да се слее с нея, НЕФТИНВЕСТБАНК е длъжна да обяви собствениците на фирмите акционери, заяви Митко Събев - член на надзорния съвет на НЕФТИНВЕСТБАНК.


Един от мотивите на съвета на директорите на БКК за отхвърлянето на офертата на НЕФТИНВЕСТБАНК за БИОХИМ бе, че не знае кой стои зад офшорните фирми, които държат голяма част от капитала й. Такава информация не е искана официално, твърдят от НЕФТИНВЕСТБАНК.


Всички тези въпроси вероятно биха се изяснили в една среща между вицепремиера Петър Жотев и ръководството на НЕФТИНВЕСТБАНК, стига, разбира се, тя да се проведе. Засега от кабинета на Жотев не са определили точен ден и час за нея с мотива, че министърът е болен.


Вестник БАНКЕРЪ научи, че акционерите на НЕФТИНВЕСТБАНК обсъждат възможността отново да участват в приватизационното наддаване за БИОХИМ.


Първа инвестиционна банка също има намерение да повтори опита с покупката на БИОХИМ. Засега не е ясно дали ще направи това отново в консорциум с ЮНИОНБАНК, или ще търси сътрудничеството на други български или западни кредитни институции. Но няма съмнение, че неин партньор ще бъде ЕБВР, която държи 20% в ПИБ.


От тримата стари кандидат-купувачи единствено ръководството на Орел Г Холдинг все още не е решило дали ще кандидатства отново за БИОХИМ. Вероятно решението на холдинга ще стане ясно едва след като германският му акционер - застрахователният гигант Мюних Ре, определи позицията си по въпроса.


Към продажбата на БИОХИМ, макар все още неофициално, интерес проявяват и играчи, които не участваха в първото наддаване.


Вестник БАНКЕРЪ научи, че сега оферта за държавната банка смята да подаде словашкият инвестиционен фонд Истрокапитал, който е собственик на 85.35% от капитала на ЕВРОБАНК. През изминалите две години тя безуспешно се опита да се намеси в две големи сделки във финансовия ни сектор - приватизацията на Пощенска банка и покупката на фалиралата Стопанска банка.


Все още не е ясно дали словашкият фонд и ЕВРОБАНК ще играят сами за БИОХИМ, или ще влязат в консорциум с други български или чуждестранни финансови институции. Вестник БАНКЕРЪ вече писа, че ЕВРОБАНК преговаря с ЕБВР, за да я привлече за свой акционер. Вероятно и Истрокапитал ще потърси подкрепата на ЕБВР и за сделката с БИОХИМ.


Според вицепремиера Петър Жотев набирането на нови оферти за БИОХИМ ще започне най-рано в средата на септември тази година. Но още отсега е ясно, че и новият кръг от приватизацията на тази банка ще протече напрегнато. Във всеки случай БКК ще може да оправдае забавянето на продажбата на БИОХИМ само ако я продаде за цена, която надхвърля старата оферта на НЕФТИНВЕСТБАНК. А тя предложи да плати 10 млн. щ. долара за 67% от акциите на БИОХИМ и да увеличи капитала й с 27 млн. лева. Сега БКК трябва да гони много по-висока цена за банката, тъй като ще увеличи капитала й с 20 млн. лева. От тях около 13 млн. лв. ще бъдат под формата на апортна вноска на сградата, в която се помещава централата на БИОХИМ. В момента сградата е собственост на БНБ и за да я купи, БКК ще трябва да извади пари от сметките си. Освен това консолидационната компания ще трябва да задели още над 7 млн. лв., които отново ще влязат в увеличението на капитала на БИОХИМ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във