Банкеръ Daily

"Екзакта Рисърч Груп":

В новия парламент могат да влязат шест, седем или осем партии

В новия парламент могат да влязат шест, седем или осем партии. Финалната фаза на кампанията ще е решаваща за представянето на ВМРО и „Има такъв народ“. Това е заключението на „Екзакта Рисърч Груп” от проучване, проведено в периода 23-29 март сред 1005 пълнолетни българи чрез пряко полустандартизирано "face to face" интервю.

Данните от началото на март до момента показват, че интензивното разпространение на COVID-19 у нас е фактор, който може да повлияе за намаляване на електоралната активност сред хората, които изпитват притеснения за здравето си. Това води до допускането, че ще гласуват под 3 млн. избиратели, най-вероятно между 2 600 000 и 2 800 000 души.

Очевидно на тези избори ще регистрираме някакво съотнасяне между страховите нагласи, породени от коронавируса, протестните нагласи, поддържани от лятото на 2020 г. насам и нагласите в подкрепата за статуквoто. Разпространението на вируса е фактор в изборната надпревара, който ще остави в пасивна позиция немалко хора с иначе разнообразни политически симпатии и активна гражданска позиция.

В настоящото изследване се регистрира дял на твърдо решилите да гласуват, който е близък до 45%. До деня на вота "Екзакта" очаква известен ръст на подкрепата за ГЕРБ и за "Има такъв народ" и задържане на електоралните дялове на БСП и "Демократична България".

 

Електорални нагласи за парламентарен вот сред твърдо решилите да гласуват към 29 март 2021 г. (в %)

Забележка: В графиката са представени дяловете на партиите, които получават над 4% към 29 март.

В парламента реално могат да влязат шест, седем или осем партии. Финалната фаза на кампанията ще е решаваща за представянето на ВМРО и "Има такъв народ". Възможно е още една партия да атакува 4-процентовата бариера в края на кампанията.

Броят на формациите, които ще бъдат представени в българския парламент зависи до голяма степен от избирателната активност, но главно от твърдостта на електоратите на по-малките формации.

"Воля-НФСБ" е новосформирана коалиция, макар и с добре познати лидери. В рамките на кампанията се регистрира покачване на подкрепата към тази формация. Ако подобна тенденция се запази до деня на вота, коалицията има шансове за добро представяне.

Изненада може да поднесат и "Републиканци за България", които чрез интензивна кампания увеличават разпознаваемостта и подкрепата си. Точното измерване по социологически път на техния електорат е затруднено поради регионална специфика и заради хипотезата за скрит вот.

"Възраждане", АБВ, КОД и "Атака" получават в изследването дялове от порядъка на около и малко над 1%.

Коректно е мандати да се изчисляват след като има яснота по това колко партии влизат в 45-ия състав на парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във