Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой на вестник "БАНКЕРЪ" №4 четете:

Променят Закона за банковата несъстоятелност

Да се въведе нов допълнителен клас кредитори, предлага Министерството на финансите. Това се предвижда в промени в Закона за банковата несъстоятелност, публикувани за обществено обсъждане. Промените засягат притежателите на непривилегирован необезпечен първостепенен дълг, които трябва да имат по-висок ред от притежателите на инструменти на собствения капитал и подчинен дълг  и по-нисък ред спрямо притежателите на други инструменти на необезпечен първостепенен дълг, разбира се от документа. Всичко по темата – в новия „БАНКЕРЪ“!

Цената на сълзите скочи рязко

Един съдебен казус, свързан със застрахователно обезщетение по "Гражданска отговорност", за пореден път породи съмнения дали  България  заслужава мястото си в Европейския съюз, което й беше отредено най-вече по политическа целесъобразност. Ето го казуса - прецедент в застрахователното право: Шуменският окръжен съд не се съобрази с действащото законодателство и разпореди изплащането на четири пъти по-високо обезщетение след катастрофа, въпреки че е гласуван  лимит за него.  Според решението на първата  инстанция при лимит от 5000 лв., определен със закон,  присъденото обезщетение  е 20 000 лева. Повече в новия „БАНКЕРЪ“!

Скандалът – начин на съществуване

Българските политици не просто творят скандали и гафове. Създава се впечатление, че те не могат да съществуват без такава активност, която видимо измества другата - предполагаемо обществено необходима - работа. Вече се научихме да различаваме различни категории скандали. Например  има "обикновени" скандали - ефектът от "дребни" нарушения и изцепки (но за които в нормалните държави веднага следват извинения и лични оставки). Повече в „БАНКЕРЪ“.

Дивидент ми дай, не ме мъчи...

Масовата приватизация на държавни предприятия създаде лъжливо очакване и мечти през далечната 1996 г.  на около 3 млн. българи, че могат да станат акционери в големи компании и да печелят от дивиденти и от търговия с ценни книжа. Но 22 години по-късно за всеки вече е ясно, че това е трудно постижимо за мнозинството от хората. Голямата част от фирмите, които бяха раздържавени по онова време, отдавна затвориха врати. Запознайте се подробно с темата в новия ни брой!

Данък "трошка" – блъф на правителството

На десетилетния вопъл на общините държавата да им отстъпи 1-2% от 10-процентния данък върху доходите  държавата най-после отговори   миналата година, като  каза: "Като искате пари - съберете си ги." И ги насочи към данъка за МПС. Там имало резерви, защото било крайно време да се "накажат" с по-голям налог тези, които карат стари, замърсяващи околната среда трошки. Това щяло да съкрати живота на автопарка у нас,  оттам - да повиши сигурността, което пък щяло да намали жертвите на пътя. Хуманно, модерно, еко, справедливо! Повече – в новия ни брой!

Facebook logo
Бъдете с нас и във