Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой на вестник "БАНКЕРЪ" №35, четете:

Парите ни за банков ремонт отиват в Европа

Скъпичко може да ни дойде евентуалното влизане на България в Европейския банков съюз. И тук не говорим за парите, които банките ще трябва да похарчат за поредния предстоящ преглед на качеството на активите им, който ще е под диктовката на ЕЦБ. Оказва се, че средствата, натрупани в българския фонд за преструктуриране на кредитните институции - а те са 411.1 млн. лв., може да бъдат прехвърлени извън страната - по сметките на Единния фонд за преструктуриране. Ако, разбира се, за това се създадат съответните предпоставки. И не само. Повече по въпроса във вестник "БАНКЕРЪ".

БНБ получава повече права и независимост

Едно от основните изисквания на Европейската централна банка към държавите, желаещи да влязат в Европейския банков съюз, е да има пълна правна съвместимост между законите им, регулиращи дейността на националните централни банки и Договора за функциониране на Европейския съюз, по който работи ЕЦБ. Казано по друг начин, националните банки на страните, желаещи да се присъединят към Европейския банков съюз, както и техните ръководства, трябва да имат същите права каквито са правата на ЕЦБ и на неговите управителни органи. Нито повече, нито по-малко. . Очаквайте всичко по темата в новия ни брой!

Парламентът заседава извънредно за... пушачите

Новият сезон в парламента ще започне с извънредно заседание във вторник (4 септември). А безспорно най-интересната точка в дневния му ред, който иначе изобилства от годишни отчети и доклади, ще бъде поредният спор за... пушенето в заведенията. Всъщност във вторник трябва да влезе за първо четене законопроектът, внесен от група депутати от "Обединени патриоти", с който се предвижда известно "разхлабване" на примката около врата на пушачите. Вижте в новия "БАНКЕРЪ"!

Държавата разлюби "Трейс"

В последните години свикнахме компанията "Трейс Груп Холд" АД да бъде редовен победител в държавни търгове за строителство и ремонт на пътища. Всъщност в рамките на десетина години (самостоятелно или в консорциуми) фирмата е спечелила 108 обществени поръчки. Общата стойност на тези договори е почти 1 млрд. лева. Портфолиото на холдинга е впечатляващо. През годините компанията бе ангажирана с ключови инфраструктурни проекти. Например с третия лъч на столичното метро, с магистралите "Хемус" и "Тракия", с булевардите "Цариградско шосе" и "Витоша" в София. Повече – в новия ни брой!

Facebook logo
Бъдете с нас и във