Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой 47 (2020 г.) на вестник "БАНКЕРЪ" четете

Когато Мутафчийски не звъни по телефона...

Покрай скандала с президента Румен Радев, чието посещение в Естония беше внезапно прекратено заради информация, че е бил контактен с вирусоносител, лъсна цялата неподготвеност на държавата да осъществява контрол върху разпространението на Ковид-19. Първият въпрос, който президентският сюжет постави, е що за чудо е това "самокарантиниране", което ни вменяват като нравствен дълг.

Застрахователите не свалят гарда

През последните години в. "БАНКЕРЪ" заедно с PWC изготвя и публикува по две класации годишно – с данните към края на юли и към края на декември. Оценката на компаниите в общото застраховане се извършва по няколко показателя, които дават ясна представа на непредубедения читател за състоянието на избрания от него застраховател.

Васил Божков пусна първа емисия партийни билети

Шегата настрана: от онзи 21 октомври на политическата сцена се появи нов играч - партия "Българско лято" на хазартния бос Васил Божков. Всъщност по-правилно е да кажем, че засега само се е поклонил пред публиката, защото до същинското му участие в спектакъла трябва да изтече още малко вода.

Авиокомпаниите издишат, но шефовете им стават все по-богати 

Въздушният трафик се срина почти изцяло заради пандемията и според най-оптимистичните прогнози ще върне старите си нива едва към 2024 година. Загубите са десетки милиарди, но това не пречи на висшите мениджъри да си раздават щедри бонуси и в момента.

КС удари "зеления" произвол

Безобразният 15-годишен срок за отчуждаване на частни имоти, предназначени по устройствените планове за озеленени площи, е противоконституционен, защото ограничава несправедливо и необосновано правото на собственост. В разрез с основния закон е и невъзможността за обжалване пред съда на общите устройствени планове.

Проветривият пост на парламентарния председател 

Председателят на парламента Цвета Караянчева се задържа на поста си само заради инатливото поведение на ГЕРБ през последните месеци. Ако ръководителката от Кърджали беше свалена преждевременно от шефското място в парламента, нямаше да е единствената през последните 30 години с такава съдба.

Румъния е най-големият праг пред модерното корабоплаване по Дунав

Капацитетът на река Дунав надхвърля значително наличните към момента товарни превози, докато в национален и европейски мащаб превозите на товари с автомобилен транспорт бележат устойчив ръст, независимо от мерките за ограничаване на дела му, коментира за в. БАНКЕРЪ Борил Иванов, експерт по воден транспорт, бивш председател на Националното сдружение на българските спедитори.

COVID оферти за бягство от депозита

Публична тайна е, че банковите влогове вече не носят лихви на притежателите си. Логиката оттук нататък диктува да огледаме различните пазари, за да потърсим по-добро убежище за парите си. Струва си да направим преглед не на имагинерните и крайно апетитни инвестиционни възможности, а да ограничим офертите до такива, които са близки до безрисковите банкови депозити.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във