Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой 47 (2020 г.) на в. "БАНКЕРЪ" четете

За двайсет и седми път "Банкер на годината" 

Независимо от трудните времена, в които живеем, вестник "БАНКЕРЪ" продължи традицията си, съхранена в продължение на почти три десетилетия - да отличава мениджърите на онези финансови институции, които постигат най-забележителни успехи през годината. Със специалния голям приз „Банкер на годината 2020” бе отличен гуверньорът на БНБ Димитър Радев, по време на чието управление падна бариерата по пътя към императивното бъдеще на България в Еврозоната.

Вдъхват нов живот на кредитния мораториум

Кредитополучателите са на път да получат второ облекчение за разсрочване на плащанията си по кредитите. БНБ и търговските банките дадоха индикации, че се работи по промени в този режим, след като в сряда (2 декември) получиха зелена светлина от Европейския банков орган.

Ще се опита ли ГЕРБ да отложи парламентарните избори? 

Напоследък в публичното пространство все по-често започват да се появяват мнения, че управляващите се канят да отложат редовните парламентарни избори поне с два месеца – до май.  За целта ще се използва напрегнатата ситуация около пандемията от Ковид-19 и удължаване на извънредната епидемиологична обстановка.

МВР запаса престилката на Найда Манчева

Ще "изпият" ли противоепидемичните мерки и без това крехките силици на полицията, които в нормална обстановка са насочени към противодействие на престъпността? Отговорът на този въпрос е наложителен, особено ако се има предвид, че пандемията се проточи почти година, а няма изглед коронависурът скоро да развее белия флаг.

Банките - "новите Медичи"

Във времето, когато в редица държави е въведена национална карантина заради пандемията от COVID-19, немалко галерии стоят затворени вече девети месец. На всеки три музея в Съединените щати един не е отварял врати, след като затвориха през март - сочи проучване на Американския алианс на музеите. За сметка на това редица банки и големи корпорации продължават да купуват, да заемат и да показват произведения на изкуството.

Само политически сътресения могат да ни забавят за еврозоната

За съжаление, към днешна дата и на базата на данните и текущите тенденции, не разполагаме с много аргументи да очакваме бързо възстановяване или ускорен растеж на икономиката догодина. Всичко това предполага обръщане на наблюдаваната в последните години тенденция на спад на необслужваните кредити. Димитър Радев, управител на БНБ, пред в. БАНКЕРЪ.

Администрацията е "войската" на властта

Ако запитате един заклет пияница кое е най-доброто средство против махмурлук, той ще ви каже – продължавайте да пиете. Та така и с правителството – това, което прави то, не е насочено към изтрезвяване и стабилизиране на икономиката, а към отлагане на неизбежния край. Доц. д-р Григор Сарийски, финансов и икономически експерт в Института за икономически изследвания при БАН - пред в. БАНКЕРЪ.

Законодателната вакханалия сякаш няма край

С чудовищното си безхаберие и юридическа некомпетентност депутатите от всички партийни бои забъркаха гръмовен скандал около "двойните неустойки" по бързите кредити: най-напред се опитаха да ги пробутат през пленарната зала тихомълком, а после - като гръмна скандалът - гръмогласно се заеха да ги отменят, сътворявайки в бързината нова и още по-гъста каша.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във